perjantai 4. tammikuuta 2013

Epäsuoran valon käyttäminen sisustuksessa

Meille oli jo rakennusvaiheessa selvää, että haluamme kotiimme erilaisia valonlähteitä: kattovalaisimia, spotteja, himmennettäviä valaisimia, pöytävalaisimia ja monenlaisia epäsuoria valonlähteitä.

Yksi talomme erikoisuus on olohuoneen katon alaslasku, joka mahdollistaa koko ison olohuone-keittiötilamme (n. 51 m2) valaisemisen epäsuorasti. Huonekorkeus on tässä tilassa kolme metriä. Alaslaskuun on upotettu spottivalot, jotka antavat tarvittessa kirkkaan yleisvalon. Varsinaista kattolamppua meillä ei olohuoneen puolella ole, vaan epäsuoran valon lisäksi tai sen vaihtoehtona käytetään lattia -tai pöytävalaisinta. Pidän siitä, että valaistuksella voi säätää tunnelmaa.Päivänvalon aikaan


Iltahämärässä

Asia, jota emme osanneet huomioida rakennusvaiheessa oli led-nauhan sävy. Nyt sävy on aika kylmä, joka toisaalta korostaa vaaleita pintoja. Tunnelman luomisessa lämpimämpi sävy olisi ollut mielestäni parempi.

Epäsuora valaistus jatkuu myös olohuoneen yhteydessä olevassa keittiössä, jossa led-nauhaa löytyy sekä valolistan takaa välitilasta että kiintokaappien päältä. Lisäksi olemme hyödyntäneet epäsuoraa valoa pukuhuoneessa sekä kodinhoitohuoneessa.Valaistus on sellainen asia, joka jää helposti rakentamisen suunnitteluvaiheessa liian vähälle huomiolle. On monia ratkaisuja, jotka on helppo toteuttaa, kun ne vaan muistaa suunnitella. Mielestäni kaunis valaistus on monen asian yhteispeliä, johon liittyy luonnonvalon lisäksi talon kiinteät valaistusratkaisut sekä kauniit valaisimet. Monet sisustussuunnittelijat tekevät myös valaistussuunnitelmia, jonka pitää olla valmiina kun talon sähkökuvaa aletaan tekemään.

Kotimme valaisimista kuvissa vilahtaa kaksi Yki Nummen suunnittelemaa klassikkoa. Keittiön pöydän päällä on Lokki isommassa koossa ja olohuoneen HAY:n tarjotinpöydällä nököttää Modern Art -valaisin. Olohuoneen jalkavalaisin on ostettu vuosia sitten Ellokselta ja joutaisikin vaihtoon. Mutta kaikki aikanaan :)

Olkoon vaikka millaisia ratkaisuja ja desing -valaisimia, ei luonnovaloa voita mikään:Haastavaa muuten valon kuvaaminen, odotan jo niin kevätauringon paistetta!Toivottavasti tästä sai kuitenkin jotakin selvää. Mitä pidätte epäsuorasta valosta osana sisustusta?

27 kommenttia:

 1. Epäsuoravalo katossa on kyllä tosi hieno! Muissa tiloissa tuo sävy on parempi kuin keittiössä. Liekö sitten keittiön kaapinoven sävy, joka on liian kellertävä tuollaisen ledisävyn kanssa. Siinä se korostuu eniten ainakin näiden kuvien perusteella. Valaisusuunnittelu on kyllä todella tärkeää suunnitteluvaiheessa eikä ole lainkaan pöllöä käyttää siinä ammattilaista :)

  Täällä olisi sulle haaste:
  http://rintsikka.casablogit.fi/lue/2013/01/haaste-toivelista-2013

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Petteri! Ledin sävy on sama joka paikassa ja keittiön kaappien ovet ovat puhtaan kiiltovalkoisia. Uskoisin, että sävyero syntyy amatöörivalokuvaajan (eli minun) kätösissä, on nimittäin tosi haastavaa saada valaistusta kuvattua kunnolla. Meillä oli tosiaan ammattilaisen apua suunnittelussa ja kyllä se kannatti. Monet harhahankinnat voisi välttää asiantuntevalla suunnittelulla.

   Ja suuri kiitos haasteesta! Otan sen ilomielin vastaan :)

   Poista
 2. Teillä on upea koti! Ledit ovat upeat epäsuorana, meillä harmittaa kun emme niitä laittaneet. Silloin neljä vuotta sitten ei tuntunut olevan niin paljon vaihtoehtojakaan. Ehkäpä korjaamme asian kevään aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Ehkä tämä valaistusasia onkin noussut enemmän pinnalle tässä ihan viime vuosina. (Tai sitten vaan itse olen alkanut kiinnittämään asiaan enemmän huomiota rakentamisen myötä). Mekin laitoimme lisää epäsuoraa valoa kodinhoitohuoneeseen jälkiasennuksena, joten hyvin voi muutoksia tehdä olemassa oleviinkin kohteisiin :)

   Poista
 3. Hei,

  epäsuora valaistus on kyllä kaunista. Ja ihana keittiö teillä. Meillä mies tekee valaistussuunnitelmia (ja sähkökauppaa) työkseen ja siellä on kyllä huomattu että ihmiset enemmän ja enemmän hoksaavat kiinnittää huomion valaistukseen taloa suunnitellessa.


  Läysin uuteen blogiisi jotain kautta, tervetuloa vastavierailulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jonsku, iso kiitos kommentista. Sinulla onkin sitten asiantuntija kotona omasta takaa, hienoa! Tulen vastavierailulle :)

   Poista
 4. Löysinpä ihanan blogin! Paljon samoja asioita joista itsekkin haaveilen!!! Vink... homewhitestar.blogspot.com =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suffeliini, tervetuloa!Pitääpä tulla kurkkaamaan sinun haaveitasi :)

   Poista
 5. Meillä löytyy kans uudesta talosta epäsuoraa valoa ja alaslaskettua kattoa eteisestä, pesuhuoneesta ja wc:stä. Vielä ei ole nähty miten se toimii valon kanssa, joten vähän jänskättää. Ensi viikolla tulee sähköasentaja asentamaan ledit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä se näyttää, olen ihan varma! Teillä eletäänkin jännittäviä aikoja...!

   Poista
 6. Oih! Ihanat valot! <3 Alkoi taas vähän kaihertamaan, että miks ei alettu rakentaa ok-taloa. Päädyttiin tähän uudisparitaloon kun pikkukakkonen ilmoitti tulostaan.=) Mutta ihan hyvä päätös tämäkin oli. Ehkä joskus vielä rakennetaan.

  Mukavaa viikonloppua!=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Jemina! Vielähän te ehditte ;) Ymmärrän kyllä hyvin, että perheen kasvaessa tulee kiire päästä omaan kotiin.

   Poista
 7. Oi, upea valaistus upeassa kodissa. Tämä sinun blogisi on kyllä oikeaa huokailua, melkein joka jutun kohdalla mietin, että juuri tuolla tavalla itsekin joskus vielä haluaisin kodissani olevan... ;) ja sitten kun luovut tuosta Elloksen valaisimesta, niin laitahan viestiä, tulen hakemaan uuteen rakastavaan kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Zubi <3 Ilmoittelen ilman muuta tuosta valaisimesta. Lähinnä kyse on siitä, koska raaskin ostaa siihen tilalle sen unelmavalasimeni :)

   Poista
 8. Teillä on hyvin toteutettu valaistus!

  Valon väri taitaa olla myös niitä kuuluisia makuasioita :). Meilläkin on ledien sävy sellainen kylmä, koska lämpimissä vaohtoehdoissa valo oli aikalailla keltaista ja itse tykkään, että valkoinen näyttää valkoiselta eikä keltaiselta. Vaihdettiin kodin muihinkin yleisvalaisimiin päivänvaloa vastaavat lamput ja hetken totuttelun jälkeen kaikki näyttää niin paljon raikkaammalta kuin ennen. Talvisaikaan saa ihanasti kaivattua tunnelmaa kynttilöistä, takkatulesta ja jouluvaloista.

  Ps. tuleeko muuten jossain vaiheessa postausta pohjapiirroksesta, kiva nähdä eri vaihtoehtoja (toinen rakennusprojekti jo näkyy haaveissa :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Makuasioita hyvinkin :) Jotenkin tuo kylmä taittaa välillä vähän siniseen ja siitä tulee sellainen hotellinaulatunnelma :D Mutta toisaalta se on kirkas ja raikas, joten hyvä näin! Minulta on pyydetty pohjapiirrustusta aikaisemminkin, täytyy miehen kanssa jutella sen julkaisusta. Eli katsotaan :)

   Poista
 9. Uusi lukija ilmoittautuu! :)

  Ihana koti ja ihanat valot!!!

  Täälläkin odotellaan jo auringonpaistetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tulee hyvä mieli, kun uusi lukija ilmoittautuu! Tervetuloa mukaan ja kiitos kauniista sanoista.

   Poista
 10. Teillä on todella kaunis koti ja blogisi vaikuttaa mielenkiintoiselta. Hyvä tuo viimeinen kuva, teidän Hugo on tosi valloittava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja pahoittelut hiiiiiitaasta vastauksesta :)

   Poista
 11. Kaunis koti ja hienosti suunniteltu valaistus! :) Tuleeko joskus ulkoapäin kuvaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon! Näillä näkymin en ole ulkokuvaa julkaisemassa.

   Poista
 12. Kaunis koti teillä! Meilläkin on juuri nyt valaistusasiat "tapetilla" kun vanhaa taloa remontoidaan kaikki uusien. Yläkerta alkaakin olla valojen osalta kunnossa, mutta nyt siirrytään alakertaan, jossa valojen onnistuminen olisi vieläkin kriittisempää.

  Uutena lukijana mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, tänne oli päässyt pari kommenttia vailla vastausta. Toivottavasti teillä on jo valaisuasiat kunnossa :)

   Poista
 13. Hei! Mistä te hommasitte led-valonauhaa, ja oliko se helppo asentaa? Itse mietin sitä keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen. Ja minkä hintaista se on, jos vertaa vaikka aika normaaleihin välitila led valoihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Valitettavasti minulla ei ole tarkkoja vastauksia kysymyksiisi, sillä led-nauha ja asennus kuuluivat sähköurakkaan kokonaisuutena.

   Poista
 14. Moi, hyvännäköinen ratkaisu. Paljonko jätitte alaslaskun yläpuolelle tilaa?

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...