tiistai 29. tammikuuta 2013

Kodinhoitohuone ja arkieteinen

Sain Facebook-sivujen puolella lukijatoiveen kodinhoitohuoneen esittelystä ja nyt on lupauksen lunastuksen aika. Talossamme on asuinneliöitä yhdessä tasossa 146 neliötä. Kodinhoitohuone toimii samalla arkieteisenä ja sen koko on 10 neliötä. Arkieteinen on ehkä vähän väärä sana, ennemminkin se on sporttieteinen. Yleensä kodinhoitohuoneesta kuljetaan kun lähdetään lenkille, luistelemaan, hiihtämään ja laskettelemaan. Tätä tilaa suunniteltaessa otimme huomioon harrastusvälineet, joita tuntuu jo kolmen hengen perheessä riittävän. Lisäksi mies pelaa jääkiekkoa ja kaikki sen lajin kanssa tekemisissä olevat tietävät hyvin, millainen varustemäärä on.


Kodinhoitohuoneeseen on käynti autokatoksesta. Se on pieni arkea helpottava asia. Autosta kun voi nostaa ruokakassit suoraan sisälle ja siirtää seinän takana olevaan keittiöön. Ulosjohtava ovi on paloturvallisuussyistä ikkunaton.


Kodinhoitohuone on malliltaa hieman pitkulainen. Sen suunnittelussa tärkeintä oli säilytystilan maksimoiminen. Halusin, että tavarat saadaan siististi kaappeihin. Kaappitilaa on kolmella seinällä. Pesukoneen ja kuivausrummun kanssa olevissa kaapeissa säilytetään pyykinpesuun liittyviä asioita, työkaluja, kenkien huollon välineitä ja paketointitarvikkeita. Laatikoissa on pyykkikorit.Sitä vastakkaisella seinällä on ulko- ja harrastusvälineiden ja ulkovaatteiden säilytys. Kaapissa on tangot takeille ja lokerikot kengille ja monoille. Reunimmainen korkeakaappi on varattu siivousvälineille. Yläkaapit kätkevät sisäänsä joulukoristeita ja tytölle pieneksi käyneitä vaatteita.


Kolmannella seinällä on liinavaatteet ja pyyhkeet. Lisäksi heti ulko-oven vieressä on kuraralli (vai kurasyöppö?). Pyykkien ja ulkovaatteiden kuivatukseen olemme asentaneet Ikean mallistosta kaksi pyykkioksaa ja ylös ritilätason. Suurimman osan vaatteista kuivaan rummussa, mutta meillä on myös levitettävä pyykkiteline, joka otetaan esille tarpeen mukaan.


Kurarallissa meille oli tärkeää se, että vedet todella pysyvät sen sisällä, eikä roiski ympäriinsä. Tämä on toiminyt hyvin ja sinne voi laittaa kurahousut ja huoletta suihkutella vaatteet puhtaaksi. Hyvä kaato ja pieni kynnys pitävät huolen siitä, ettei vettä pääse muualle kuin viemäriin. Laataksi valitsimme samaa laattaa kuin eteiseen. Toinen vaihtoehto olisi ollut kylpyhuoneessa käytetty valkoinen iso laatta, mutta se olisi ollut kyllä helposti aika katastrofaalisen näköinen likaantuessaan. Moni onkin sanonut, että tuossa voi kätevästi pestä koiran. Meidän kompakti kaupunkikoira huuhdellaan kuitenkin vähän eri paikassa:


Hugon ilme kertoo kaiken :D Suunnittelimme kodinhoitohuoneen järjestystä useamman kiintokalustetoimittajan kanssa. Eräässä Suomen suurimpiin kuuluvan keittiöketjun kalustesuunnittelija ei meinanut keksiä paikkaa altaalle. Hän oli sitten sitä mieltä, että ei kodinhoitohuoneessa tarvita allasta. Oma kokemus on se, että se on todella aktiivisessa käytössä. Ei siis vain koiranpesussa, vaan jokapäiväisessä siivouksessa. Paljon mukavampaa huuhdella likaiset rätit kodinhoitohuoneen teräsaltaassa kuin vessojen posliinialtaissa. Lisäksi kuivausrummun vedet tulee kaadettua tuohon lähellä olevaan viemäriin.


Allas ja hana valittiin sellaisiksi, että ämpäri mahtuu sinne hyvin. Pieni, mutta helpottava seikka siivouspäivänä.


En ole mikään silitysinnokas tyyppi, joten integroitu silitysrauta riittää minulle mainiosti. Kodinhoitohuoneessa olemme käyttäneet keittiön, olohuoneen ja pukuhuoneen tavoin epäsuoraa valoa. Tässä huoneessa kaappien päälle ja välitilaan on asennettu led-nauha. Se antaa kirkkaan ja hyvän yleisvalon työskentelyyn. Lisäksi katossa on kaksi plafondia.


Seinissä käytetty maali on Tikkurilan NCS S 4000-N. Lattiassa on sama laatta kuin pukuhuoneessa ja kylpyhuoneessa eli TH Fulda Charcoal 10x10 ja sauma 114. Valinnat ovat olleet turvallisia ja toimivia. Lattialaatta on sellainen, että se antaa anteeksi arjen pienet pölyt ja roskat.

Pidän siitä, että kodinhoitohuone on erikseen, eikä sen läpi kuljeta saunatiloihin. Totuushan on, että harvoin kodinhoitohuone näyttää ihan tältä kuin näissä kuvissa. Hyvä kodinhoitohuone on tehty elämää varten, helpottamaan ja auttamaan arjen hommissa. Omaan olen tyytyväinen, mutta kyllä sitä suunniteltiinkin! Sisustuksellisesti tila kaipaa väripilkkuja ja hauskuutta, ilostuttamaan kotitöiden sankaria ;)

Mitäs pidät? Entä miten teillä toimii pyykkihuolto?

40 kommenttia:

 1. Tilavalta ja toimivalta vaikuttaa! Olen lukenut että neliön mallinen on kaikista paras kodinhoitohuoneen muodoksi. Meillä on myös kurapiste ollut todella tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliö olisi varmaan toiminnallisuuden kannalta paras :) Kurapiste pelastaa taas keväällä, nythän se saa olla aika rauhassa :)

   Poista
 2. Näyttää kyllä toimivalta kokonaisuudelta. Kodinhoitohuone on meillä niitä harvoja miinuksia tässä talossa, se on liian pieni. Mutta näillä mennään, ehkä minullakin on joskus tuollainen. =)

  Ihana Hugo! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin vähän eri juttu silloin kun remontoidaan vanhaa, rakentamisessa pääsee suunnitelemaan ihan alusta. Mutta aika varmaa on, että molemmissa tapauksssa täytyy tehdä kompromisseja :) Teillä on niin ihana koti, että kokoisvaakakupissa ei paljon pikkuinen khh paina!

   Poista
 3. Mukavasti tilaa teillä kodinhoitohuoneessa. Tässä uudessa kodissa tahtoo meiltä loppua kaappitila kesken, kun ei ihan hoksattu miten paljon sitä tavaraa oikein onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tavaranmäärä aina yllättää! Ehkä olisi parempi, että on vähemmän kaappeja. Ei tulisi hamstrattua kaikenlaista ;)

   Poista
 4. Meillä on kylpyhuone, vessa ja pesukone kaikki samassa tilassa. Ja hyvin toimii :):):)

  Kivaa päivää :=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meilläkin oli vanhassa kodissa :) Kysehän on siitä, miten asiat organisoi. Mukavaa päivää myös sinne!

   Poista
 5. Teidän khh on varmasti passeli ja käytönnöllinen juuri teidän perheen tarpeisiin. Kodinhoitohuone pitäisikin suunnitella perheen harrastukset ja talon muut säilytystilat huomioiden, kuten teillä on tehty. Meillä on hieman erilaiset ratkaisut ja mielestäni toimivat juuri meille. Itse käytän khh allasta koko ajan, joten mielestäni se on myös ehdoton. Me mietimme rakennusvaiheessa tuollaista kurapistettä, mutta päädyimme siihen lopputulokseen, että meillä on molempien sisäänkäyntien yhteydessä ulkona hana, josta lähtee terassiin ja kuistiin piilotettu letku/suihkuyhdistelmä ja siinä on kätevä suihkuttaa likaiset kengät suoraan ulkona ja tuoda sitten puhtaat sisälle kuivumaan. Tuollainen kurapiste kuin teillä näyttää myös kätevältä, mutta sellainen pelkkä ritilä lattiassa oven edessä ja seinässä suihku ei mielestäni ole kovin toimiva.

  Onko teillä muuten sauna/pesuhuoneosaston sisäänkäynti jossain khh. lähistöllä ja jos haluatte mennä saunasta ulos vilvoittelemaan, niin minne kuljette? Yritän vaam hahmottaa tällaista pohjaratkaisua, jossa khh.on erillään pesutiloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee, tarpeen mukaan ensin suunnitellaan ja sitten toteutetaan :) Itse en kanssa oikein ymmärrä sitä pelkkää ritilää lattiassa, tuntuisi että kuraa ja vettä on sitten joka paikassa... Mutta ei ole kyllä käytännön kokemustakaan sellaisesta.

   Käynti pukuhuoneeseen ja sitä kautta saunaan on aivan kodinhoitohuoneen oven vierestä. Vilvoittelemaan ei ole siis pitkä matka. Tosin ainakin viime kesänä tuli mielummin sujautettua kylpytossut jalkaan ja käveltyä suoraan olohuoneen kautta terassille. Mutta tuostakin siis pääsee ulos vilvoittelemaan :)

   Poista
 6. Teillä näyttää kyllä toimivalta kodarilta. Ja tykkään kyllä tuosta kun kurapiste erilleen, eikä oven edessä :). Meillä muutama neliö vähemmän sekä samassa tilassa pukuhuone, mutta meitä on vain kaks niin toimii hyvin :). Ja itseasiassa ulko-ovea käytetään vain terassille mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Heinie! Parastahan se on, kun kodari palvelee juuri oman perheen tarpeita. Pukuhuone samassa voi olla tosi hyvä juttu, jos ei joudu säilyttämään niin paljon kaikenlaista kodinhoitohuoneessa. Kiitos kun jätit kommentin :)

   Poista
 7. Tosi käytännöllisen oloinen ja ihanan tilava kodinhoitohuone teillä! Tuo pikku Hugo pesualtaassa sai nauramaan! Omituinen ajatus kyllä, ettei kodinhoitohuoneessa olisi ollenkaan allasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Zubi :) Hugo ei liiemmin rakasta pesua, mutta nöyrtyy kohtaloonsa ;)

   Poista
 8. Tilaa näyttää riittävän ja toiminnot on varmasti teidän tarpeisiin hyvin mietitty ja toteutettu! 8) Meillä kodinhoitohuone tulee olemaan hiukan pienempi ja vähän tässä pelottaakin, että miten se tulee meidän viiden hengen perheessä toimimaan. Mutta toisaalta...kalustemyyjä minua lohdutti, että parannus se on ainakin entiseen, kun tällä hetkellä kodinhoitohuonetta ei ole ollenkaan. 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi M! Hyvin toimii, usein asiat ovat vain organisointikysymyksiä! Ja niin kuin sanoit, ero entiseen on merkittävä ;)

   Poista
 9. En oo kade, en oo kade, en oo kade... ENPÄ. ;)
  Mahtava kodinhoitohuone. <3

  VastaaPoista
 10. Olipa tyylikäs mekko roikkumassa henkarissa ;) Onpa ihana khh. Eniten meilläkin vaivaa juuri se, että pitää kulkea kylppäriin ompeluhuoneen=kodarin kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Piia! Valitsin kuviin tietysti sen näteimmän :) Sen on tehtyt yksi supertaitava ompelija! Voin uskoa, että sinulla saattaa siellä kodarissa / ompeluhuoneessa olla aina pari projektia kesken :)

   Poista
 11. Siis aivan mieletön kodinhoitohuone teillä. Kaikki on selkeästi ajateltu ja suunniteltu vimpan päälle ja sen huomaa. Olisipa oma kodinhuolto yhtä upeassa jamassa kuin teillä. :)

  VastaaPoista
 12. Hyvältä näyttää,olis kiva nähdä joskus teidän talon pohjapiirrustus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pohjapiirrustusta en ole julkaisemassa. Perusteluita löytyy täältä, jos niitä kaipaa ;) http://modernistikodikas.blogspot.fi/2013/01/perjantain-ajatuksia-blogista.html

   Poista
 13. Kiitos tästä postauksesta, paljon semmosia seikkoja mitä ei ite välttämättä tulis ajatelleeksi. Täytyy ottaa postaus talteen, jospa joku pv on ajankohtanen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Riikka! Mukavaa kuulla, jos saatoin olla avuksi :)

   Poista
 14. Olitkos sie maininnut, miltä keittiökalustetoimittajalta nuo kalusteet lopulta tuli? Näyttää nimittäin aika hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kun olisin jo vastanyt tähän kysymykseen, mutta ilmesesti sitten en olekaan. Kalustetoimija oli paikallinen "verstas" eli ei mikään näistä suurista keittiötoimittajista.

   Poista
 15. Kiitos vinkeistä! Itse en ole vielä IKINÄ elämäni aikana asunut omakotitalossa ja nyt haaveillaan josko aletaan rakentamaan. Kaikkia vinkkejä nyt yritän löytää kun ei todellakaan ole kokemusta kuin 45-75m2 kerrostaloasunnoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postauksesta on apua :) Tsemppiä rakennusprojektiin!

   Poista
 16. Muuten kiva mutta ikkunaa kyllä kaipaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunaa kaipasin minäkin rakennusvaiheessa, mutta sitä ei paloturvallisuussyistä asennettu.

   Poista
 17. Laatikon vetokiskoista päätellen (kuva 3), nämä ovat AKA-Kalusteiden sarjaa. Kannattaa laittaa ne peitelevyt noiden kiskojen säätöruuvien päälle, nyt kun remontti on valmis...

  VastaaPoista
 18. Moi,

  Sulla on ihana koti! Meille on tulossa vähän samanlainen kodinhoitohuone/arkieteinen ja nyt kysyisinkin , että kuinka leveä teillä on tuo käytävä, tai siis se välitila missä on tuo vedettävä silityslauta?
  Itsekkin haluaisin juuri tuollaisen vedettävän silityslaudan ,mutta vähän mietityttää miten se siihen mahtuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Anteeksi hidas vastaus. Käytävän leveys on 122 cm.

   Poista
 19. Hei!
  Todella kaunis kodinhoitohuone!
  Mistä ihmeestä olet löytänyt tuon suuremman pyykinkuivaustelineen suihkun yläpuolelle? Tyylikkään ja tukevannäköinen. Etsinnässä juuri tuollainen.

  VastaaPoista
 20. onko toi malli enempi T? eli pystysakaran kautta kulku kurapisteen ohi muihin tiloihin? omaa suunnitellaan ja olisipa yhtä toimiva kuin teillä? Kuinka paljon tässä on neliöitä, noin? Kiitos!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! T-malli on aika hyvä kuvaus kodinhoitohuoneen mallista. Neliöitä on 10. Oikean sivupalkin "kodinhoitohuone"-tunnistella löydät lisää tietoa ja postauksia kodaristamme :) Iloa suunnitteluun!

   Poista
 21. Hei! Onko tuo lattia ollut siivouksen ja puhtaana pidon kannalta toimiva? Mietin meille samaa laattaa kylpyhuoneeseen ja pieneen eteiseen/pukuhuoneeseen mutta lattian karheus epäröittää?

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...