perjantai 11. tammikuuta 2013

Takka tuo tunnelmaa talveen

Elävän tulen tenho on uskomaton. Kylminä pakkaspäivinä on ihanaa laittaa tuli takkaan ja nauttia sen tuomasta lämmöstä ja valosta.


Takkamme on monissa sisustuskuvissa jo vilahtanutkin. Se on malliltaan Linnatulen Anna ja se on muurattu paikan päällä. Valitsimme ajattoman ja yksinkertaisen takan, jonka ulkonäkö kestää aikaa.

Takka on osa isoa olohuone-keittiö kokonaisuutta. Varaavana se antaa lämpöä mukavasti pitkään. Välillä tunnemoijana olen intoutunut polttamaan liian monta pesällistä keralla ja lämpötila on noussut liiaksikin. Nyt alkaa jo tietää, kuinka paljon takkaa kannattaa polttaa missäkin kelissä, jotta sen tuoma lämpö olisi optimaalinen. Takassa on myös ns. kesäluukku, jolloin sitä voi polttaa enemmän fiilistelymielessä ilman varaavaa ominaisuutta.


Uusi takkamme on jo kokenut vähän kovia, sillä kokemattomana takan käyttäjänä olen onnistunut saamaan savut sisälle pariin kertaan. Nyt olen oppinut sytytysniksit, jolloin takka alkaa vetää heti kauniisti. Myös yhteneväinen olohuone-keittiötila tuo oman haasteensa, sillä keittiösaarekkeen päällä oleva liesituuletin vaikuttaa takan käyttäytymiseen. Jos tuuletin on päällä, saattaapa sopivalla kelillä takka imaista savut jälleen sisälle. Voit ehkä kuvitella tunteen, kun työpäivän jälkeen pakkaspäivänä näet itsesi mielikuvassasi takan lämmössä lempilukemisesi kanssa. Lopputulos onkin se, että jokainen ikkuna ja ovi on auki, palovaroitin huutaa, koira juoksee ja haukkuu hulluna ja kyselyikäinen kolmevuotias vaatii tietää sillä sekunnilla jokaisen yksityiskohdan siitä, mitä tapahtuu ja miksi. Mies tietysti puistelee päätään ja kysyy, että saisiko hän hoitaa homman :D


Chihuahua-rotu on kotoisin Meksikosta ja tyypillisesti chihut nauttivat lämmöstä. Hugo parkkeeraa itsensä miellään takan viereen sen ollessa päällä.

Onko siellä muita elävästä tulesta nauttijoita? Olenko ainoa, joka on onnistunut pölläyttämään savut sisälle? ;)


20 kommenttia:

 1. Mulla ei oo tullu vielä sisään, mutta olen todella huono saamaan sen syttymään. Tähän hyvä niksi on ne puubriketit, semmoset isot. Syttyy eka kerralla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea nuo briketit, pitääpä muistaa ostaa niitä!

   Poista
 2. Savua on tullut sisään pari ensimmäistä kertaa, kun uutta takkaa poltettiin :) Onneksi takka ei kuitenkaan kärsinyt vahinkoja. Olisin kiinnostunut tietämään, kestääkö Artekin Kanto puun kantamista ja niiden säilyttämistä siinä? Vai jääkö ikäviä jälkiä ja naarmuja? Itse en nimittäin ole uskaltanut omassani säilyttää kuin lehtiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niihin ensimmäisiin kertoihin saattaa just olla noita vaikeuksia. Tai sitten jos takka hormi on kylmä kovalla pakkasella. Olen suhtautunut Kanto-telineeseen niin, että se on käyttöä ja elämää varten. Jos joku pikku naarmu tulee, niin tulee. Kyllähän puista aina vähän roskaa irtoaa, joten kyllä se pinta kovilla on. Mutta ei ole mitään isompia naarmuja tullut kuitenkaan, vielä. Ja pyrin pitämään Kannon aina aika täynnä puita, niin se on visuaalisesti kauniin näköinen.

   Poista
 3. Moi!

  Meillä ihan sama juttu, että liesituuletin ei voi olla yhtä aikaa päällä (paitsi jos ikkunaa pitää auki samalla). Joo ja on kerran tai pari tullut ihan kunnolla savut sisälle, niin että palovaroitin huutaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hieno hetki, kun palovaroitin alkaa huutaa ;) Ikkunan avaaminen auttaa meilläkin.

   Poista
  2. Äh, miten epäselvä vastaus. Siis ikkunan avaaminen auttaa toki palovaroittimeenkin, mutta lähinnä tarkoitin tuota liesituuletin-asiaa :)

   Poista
 4. Kyllä savujen kanssa taistellaan täälläkin, jos sytytysvaiheessa on liesituuletin päällä tai sitten keittäminen alkaa iloisesti palavan takan syttymiseen jälkeen ja säädin on isommalla kuin 1. Virheistä oppii ja kertaus on opintojen äiti! ;)
  Tuo Kanto-kysymys on ajankohtainen itsellenikin, eli kestääkö käyttöä, vai jätänkö koristeeksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, tekemällä oppii! Ja tuohon Kanto-asiaan vastasinkin tuossa ylemmässä kommentissa. Itse tykkään siitä käytössä, vaikka vähän elämän jälkiä tulisikin :)

   Poista
 5. Liesituuletinta ei meilläkään voi tuossa sytytysvaiheessa pitää kuin teholla 1. Sitten kun takka on kunnolla syttynyt, voi liesituuletintakin jo käyttää. Ei ole kauaakaan, kun tulin koiran kanssa lenkiltä, isäntä paisteli pihvejä ja kämppä oli puolillaan savua. Isäntä oli luullut, että se on vaan paistamisen käryä :). Pian huusi kaikki 6 palovaroitintamme, häkävaroitin ja Verisuren hälyyttimet. Hälyytyskeskus soitteli meille ja kamerat kuvasi. Ja koira meinasi tulla hulluksi. Eikä noita pirun hälyttimiä saa millään hiljaiseksi. Eli ovet auki, koiran kanssa pihalle odottamaan ja viikon haisi savu kämpässä melkoisesti. Mutta vähän aikaa muistaa taas :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä nauratti tilanteesi kuvaus! Hyvä, että on muistakin säätäjiä kuin minä :D Mies sai vähän huomiota pihvin paistolleen :D :D

   Poista
 6. Olipa kivan tutun kuulloista tekstiä. Meilläkään ei voi olla liesituulitin samaan aikaan päällä. Muutaman kerran tämän asian on unohtanut :D

  Tuo kanto-teline on kyllä kivan näköinen, mutta itse en raaskisi siinä puita pitää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru kommentista! Heh, kyllä se aika nopeasta palautuu mieliin, jos takka ja liesituuletin on päällä yhtä aikaa ;)

   Kanto on kaunis, mutta myös käytönnöllinen. Siksi otin sen käyttöön silläkin uhalla, että naarmuja syntyy. Harva meistä tässä elämässä ihan naarmuitta selviää :)

   Poista
 7. Teidän koti näyttää upealta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Minttu, vaikka vastaus tulekin tosi myöhässä :)

   Poista
 8. Ihanalta näyttää! Millä sävyllä teidän takka on maalattu? Ei näytä ihan valkoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyin ihan mieheltäkin, mutta nyt tuli eteen sellainen asia, josta kummallakaan ei ole mitään muistikuvaa :D Muurari sen on hoitanut loppuun saakka, mutta tarkkaa sävyä ei ole missään tallessa. Seinät ovat vaalean harmaan, joten joku valkoinen se on. Pahoitelut, mutta nyt en osaa tämän tarkemmin auttaa.

   Poista
 9. Nykyajan tiiviissä taloissa ongelmia tosiaan tulee. Onko ilmastointia ja siinä takka-asentoa?
  Meillä on samantyyppinen takka ja muurari varoitti, ettei sytytyspeltiä saa käyttää "kesäpeltinä" koska tällöin palokaasut pääsevät liian kuumina hormiin ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita tai ongelmia.

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...