perjantai 12. heinäkuuta 2013

Asuntomessut 2013: Mykistävä Maja

Mielestäni Maja kiteyttää sen, mistä Asuntomessuista on kysymys. 


Se on ihmeellinen ja erikoinen talo, joka tulee jakamaan mielipiteitä takuuvarmasti. Lehtikuusella verhoiltu kivitalo on jotain sellaista, mitä ei ole ennen nähty. Jopa rännit on integroitu kuusilankun sisään, jolloin ulkomuoto on todella majamainen, kaukana perinteisten kivilinnojen hohtavan valkoisista seinistä. Maja puhuttaa ja se on myös Asuntomessujen tehtävä. 


Lehtikuusi tulee harmaantumaan kauniisti vuosien myötä. Monen päivän maalausurakan päätteeksi voin todeta, että tämä on paitsi erittäin rohkea ja kaunis, myös helppohoitoisuudellaan houkutteleva vaihtoehto. Toisaalta, tämä ulkoverhous ei ole mikään helppo toteutus, kuten ei mikään muukaan Majan ratkaisuista. Isäntä kertoi metsästäneensä soveltuvaa lehtikuusilankkua pitkään ja hartaasti, lopulta virolainen puutoimittaja pystyi vastaamaan vaativaan pyyntöön. 
Ennenkaikkea Maja on rakentajaperheen tinkimättämän unelman toteutuma. Ei se sovi kaikille, eikä messujen tarkoitus olekaan esitellä kolmeakymmentä samanlaista talounelmaa. Maja rikkoo rajoja ulkokuorellaan, betonilattioillaan, mustalla katollaan ja tuomalla luonnon ainutlaatuisella tavalla taloon sisälle. Karu mäntymetsämaisema kuuluu Majaan, eikä sitä olisi voinut rakentaa mille tahansa tontille.Majan sisustus on syntynyt rakentajaperheen ja Deko-lehden yhteistyönä. Se on viimeistä piirtoa myöten omalla upealla karunkauniilla linjallaan. Samaan aikaan äärimmäisen moderni ja luonnonläheinen, graafinen ja pehmeä. Pinnoilla näkyy aitoja luonnonmateriaaleja: mm. puuta, betonia ja pellavaa. Sisustukselle erityismaininta sen linjakkuudesta. Siinä missä joissakin taloissa oli menty liikayrittämisen puolelle laittamalla kaikkea mahdollista samaan taloon, Majan sisustus oli samassa valitussa linjasta eteispenkistä pihamajaan. Ja se katto. Ajattelin, että musta puukatto tuntuisi siltä, että se "tulee niskaan". Mutta Majan tunnelma onkin aivan toinen, katto kuin nousee taivasta kohti avartaen tilan.


Talo on täynnä yksityiskohtia ja erittäin mielenkiintoisia valaistusratkaisuja.


Kiersimme eilen kaikki Asuntomessujen kohteet ja useissa oli myös asukkaat paikalla. Majan isäntäpari oli omaa luokkaansa. Vaikka olimme päivän viimeisimpiä talonkatsojia, saimme rouvalta heti sisään tullessa lämpimän hymyn ja tervetulotoivotuksen. Heidän silmissään paloi intohimo taloa kohtaan ja myös helpotus siitä, että tähän pisteeseen on päästy.


Kun tekee jotain erilaista, joutuu kohtaamaan paljon ennakkoluuloja ja pitämään matkalla kiinni omasta tinkimättömästä asenteestaan saada juuri sellainen talo, kun visioissa siintää. Maja on heidän kolmas talonsa ja isäntä Tamio Salmisen sanoin: "Talon rakentaminen on niin hauskaa, että siihen kannattaa mahdollisuuden tullessa ryhtyä". Jos me aloittaisimme uuden taloprojektin, emme varmasti rakentaisi Majan kaltaista taloa. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö taloa voisi rakastaa ja ihailla. Lähtiessäni kiitin rakentajaparia siitä, että ovat mahdollistaneet myös meille messuvieraille taloelämyksen, joka avaa silmiä ja ravistaa perinteitä. Toivotin onnea uuteen kotiin: taloon jossa mikää ei ole itsestäänselvää tai vahinkoa, mutta kuitenkin kaikki niin kutsuvaa ja kotoista. 

Mitä ajatuksia Maja sinussa herättää? 

26 kommenttia:

 1. Aivan ihana!

  ja parasta messuilla on juurikin se, että kaikkea erkoistakin voi ihastella ja ihailla ilman, että juuri sellaista pitäisi itsellekin saada :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Voi hyvin ihailla, vaikka ei itse täsmälleen samanlaista haluaisikaan. Vaikka uskoisin kyllä, että voisin hyvin viihtyä Majassa :)

   Poista
 2. Ihan samat fiilikset kun sullakin eli upea talo kokonaisuudessaan, vaikka ei olekaan omien haaveideni talo!

  VastaaPoista
 3. Kiitos sneak peek -kuvista :) Tykkään todella paljon itse talosta ja myös talon sisällä sisustuksesta, jossa on käytetty kaikenlaisia ihania kalusteita, valaisimia ja muita yksityiskohtia!! Tämä on ehkä pakko päästä itse katsomaan paikan päälle... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katseltavaa tässä talossa on todella paljon! Jokainen yksityiskohta on mietitty.

   Poista
 4. Voi miten ihana postaus, hyvät kuvat ja kaunis teksti. Kiva kun pääsin tätä kautta kurkistamaan kun messut jäävät tänä vuonna väliin.

  VastaaPoista
 5. On kyllä upean erikoinen talo! Ei toki vastaa omaa unelmien taloa, sillä sellaisessa jo asun mieheni ja perheeni kera. Ihailen kuitenki tälläistä rohkeutta olla erilainen. Majan keittiö ja betoni lattia ovat valintoja jotka voisin itsekin valita, jos vielä vielä päättäisimme yhden unelmien talon rakentaa :) Lisää kuvia kehiin... Hirveä palo päästä jo messuille :)

  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin jo miehen kanssa vitsailimme, pitäisikö kaivaa betonilattia esille ;) Messuilla riittää kyllä katseltavaa!

   Poista
 6. Ihailen perhettä kun olivat itse vastaanottamassa vieraita ihmisiä kotiinsa, ja kuuntelemassa erilaisia kommentteja kodistaa. Mielipiteissähän tietenkin riittää kaikenlaista. Ihailen rohkeutta jolla talo on toteutettu. Ihailen myös sinun valokuvaustasi Kerttu. Otat hienoja kuvia,niitä on ilo katsella. -Sirkku-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sirkku! On se rakentajaperheelle iso juttu, että suuren urakan päätteeksi avaa ovensa noin 200 000 vieraalle. Maja on kaunis ja rohkea talo!

   Poista
 7. Kuten eräs mies osuvasti telkkarissa tästä taloversiosta sanoi, muistuttaa konkurssiin mennyttä latoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tämä talo jakaa mielipiteet, eikä varmasti jätä ketään kylmäksi :)

   Poista
 8. Meillä messut jäävät tänä vuonna väliin, joten Kiitos, Kerttu, näistä messupostauksista! Upeat kuvat ja tasokas teksti. Olen monessa samaa mieltä. Monet messut on läpi käyty ja mieheni on arkkitehtinä ollut useilla messuilla suunnittelussa mukana myös. Maja on upea ja sen tarina vertaansa vailla! Ehkä kaipaan sisustukseen vähän enemmän puuta tai jotain lämpöä.. Että olisi enemmän (modernisti) KODIKAS! :) Paikanpäällä se voi tuntuakin siltä, kuvissa ei niinkään kaikki välity. Betonin karheus saa monesti sopivasti lämpöä puupinnoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Anaska! Sisustus oli paikanpäällä mielestäni lämmin ja puupintaa on kyllä esillä. Valokuviin saa vangittua vain pienen siivun todellisuudesta :)

   Poista
 9. Tämä on kyllä upea talo kaikkine yksityiskohtineen ja varmasti talo herättää ajatuksia suuntaan jos toiseen! :) Odotan innolla että pääsen näkemään livenä :) Tehtiin edelliseen taloon hyvinkin samanlaiset kaiteet ylimpään kerrokseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Livenä talo pääsee oikeuksiinsa, suosittelen ilman muuta paikan päällä käymistä :)

   Poista
 10. Voi, olipa kiva kurkistaa Majaan näin virtuaalisesti etukäteen - kiitos :)! Hyvinkäälle päästään ihmettelemään kohdetta livenä vasta ensi viikolla. Kuvien perusteella tykkään kyllä kovasti ja ihan mielettömiä yksityiskohtia näyttää talossa olevan. Kivaa kun perinteisten pakettitalojen rinnalla on jotain erilaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä :) Paljon on Hyvinkääällä katseltavaa ja ihmeteltävää, joten hauskaa messureissua teille!

   Poista
 11. apua mahtava talo, mahtava postaus ja kuvat :)! mistähän löytäis tiedon että minkä merkkinen tuo olkkarin pronssinen pöytä on? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Dekon mukaan pikkupöydät ovat Aero design furnituresta, sieltä tiedustelemalla saanee tarkemmat tiedot :)

   Poista
 12. Upea talo, kävimme myös miehen kanssa messuilla heti alussa. Tuo musta katto oli tosi hienostunut, sopi hienosti yleisilmeeseen. :)

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...