lauantai 27. heinäkuuta 2013

Otoksia omalta pihalta

Helteisen päivän iltaa! 

On tuuletusten aika! Saimme eilen viimeisen lomapäivän kunniaksi viimeisteltyä talomme maalauksen. Yllättävän iso urakka se olikin, tai ainakin hidas. Mutta nyt se on tehty ja mieli on mainio! Nyt on enää jäljellä leikkimökin maalausta ja se homma tuntuu talon jälkeen ihan... lastenleikiltä ;)


Mutta mikähän siinä oikein on, että kun yhden urakan saa päätökseen, niin toinen jo alkaa kummittelemaan mielessä? Autokatokseeen johtava ajotie kaipaa päällysteen ja vielä arvomme asfaltin ja laatoituksen välillä. Asfaltti olisi helpompi laittaa, mutta se ei ole ehkä omaan silmään ihan niin kivan näköinen kun laatat. Routimisvaaraa ei pitäisi olla, sillä tie on hyvin eristetty. Laatoitus on valtava urakka, koska pinta-alaa on niin paljon. Emme ehdi sitä itse toteuttaa ja teetettynä hinta on aika suolainen. Vaikeita valintoja. Olisiko teillä hyviä argumentteja puolesta tai vastaan? 


Kaupunkilaistyttö on niin fiiliksissään, kun omalle pihalle on ilmestyneet ensimmäiset marjat! Meillä on kaksi pensasta punaviinimarjoja, kaksi mustaviinimarjoja ja yksi karviaspensas. Lisäksi appivanhemmat ovat hemmotelleet meidät aivan pilalle poimimalla meille pakkasen täyteen mustikoita. Kyllä nyt kelpaa tankata luonnon omia vitamiineja. 

 

Onneksi kävelyväylien laatoitukset ovat jo viime kesänä laitettu, niissä päädyimme harmaisiin neiliölaattoihin. Mielestäni ne sopivat hyvin betonisen sisäänkäynnin ja terassin kanssa. Nyt minun tekisi mieli vähän elävöittää pihaa muutamalla Asuntomessuilta bongatulla idealla, sen Honka Lumi-talon pihan upeat istutusalueet pyörivät mielessäni. 


Pitää vain muistaa, että puutarhanhoito on kestävyyslaji. Hyvällä suunnittelulla voi säästää aikaa ja rahaa. Kaiholla katson kymmenen vuotta vanhojen asuinalueiden korkeita puita ja tuuheita pensaita. Meillä menee vielä muutama vuosi, ennen kuin kasvit saavat kunnolla mittaa. 


Onko siis hyviä näkökulmia: asfaltti vai laatta? Tai entä mustahevonen, jossa osa pihasta laatoitetan ja osa jää kivituhkalle? Siistit ja särmät reunakivet haluan joka tapauksessa. 

16 kommenttia:

 1. Minä haaveilen meidän pihalle siitä mustasta hevosesta... eli tien ja ajopihan reunat laatoitetaan n. 60cm leveydeltä ja keskiosa jäisi kalliomurskeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Moi Mari! Siinäkin olisi yksi hyvä vaihtoehto...! Mutta kulkeutuukohan kalliomurskeesta paljon hiekkaa sisälle?

   Poista
 2. Voin vain omasta kokemuksesta sanoa, että kannatan joko laattaa tai asfalttia. Meillä suuri osa asfalttia ja laatoitus odottaa vielä todennäköisesti ensi kesään. Vähentää huomattavasti sisään tulevan roskan ja hiekan, kivin määrää. En tiedä tuosta kivituhkasta, eli voi olla oikeinkin hyvä vaihtoehto?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mapsi! Kiitos suosituksista! Juuri sitä hiekan määrää haluaisin minimoida, joten siksi laatta ja asfaltti ovat vahvoilla. Kivituhkastakin lähtee hiekkaa pikkuisen eli vähän hankalampi siivouksen kannalta kuin edellä mainitut :)

   Poista
 3. Vaikeita valintoja teillä edessä :)
  Meillä on juuri asfaltti laitettu koko pihaan, itse ainakin kovasti pidän siitä ja se on helppo hoitoinen ;) Meillä on toki muilta osin piha- suunnitelmat vielä kesken, mutta ne rakennetaan sitten ottaen huomioon jo olemassa olevan asfaltin pihassa ;)
  Laatat vaativat huomattavasti enemmän huoltoa kuin asfaltti, on toki kaunis mutta, mutta :D kannatan helppo hoitoisuutta ;)
  Saako kysyä, että mitä mahtaa olla ensimmäisen kuvan kate tuija penkissä? Ihanan väristä :)

  Terv. Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Suvi! Helppohoitoisuus houkuttaa kovasti, siksi asfaltti on hyvä vaihtoehto. Se on helpompi laittaa (tai siis laitattaa) ja ei tarvitse tehdä mitään, jos vain pohja ei roudi. Kate on sellaista mustaa katetta, jota saa puutarhakaupoista. Mielestäni paljon kivemman näköistä kun ruskea versio, vaikkakin monta kertaa kalliimpaa.

   Poista
  2. Kiitos Kerttu vastauksesta, ja on tosiaan upean näköistä tuo kate ..ehkä sitä siis täytyy mennä ostamaan omaankin pihaan :)

   Terv. Suvi

   Poista
 4. Tuttua pähkäilyä viime kesältä.. Päädyimme kuitenkin asfalttiin juuri helppouden takia ja myös ison alueen vuoksi. Laattaa tulee sisäänkäynnin lähelle ja talon seinustaa pitkin takapihalle. Asfaltin reunoihin tulee noppakiviä, jolloin siitä saa siistin ja viimeistellyn näköisen. Projekti siis kesken vielä, mutta asfaltti valintana edelleen hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hyvältä Anaska, jotain tuollaista suunnittelen meillekin!

   Poista
 5. Moi Kerttu! Ihanan rauhalliselta ja siistiltä näyttää teidän pihanne. Kivaa, että se puhuu vahvasti samaa kieltä sisätilojen kanssa. Tuo pinnoite asia on haastava pähkinä purtavaksi. Meillä laitettin laattaa kaikkiin pintoihin ja olen kyllä ollut tyytyväinen. Toisaalta jäin kaipaamaan väliaikaisena pinnoitteena ollutta kivituhkaa, joka oli mielestäni todella luonnollinen ja kaunis. Olemme kylläkin metsän reunassa ja ison kallion kainalossa, joka varmasti vaikuttaa sen kivituhkan sopivuuteen. Tsemppiä pihahommiin, muista herkutella pieni pala kerraalaan, ettet väsytä itseäsi liikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos, tosin vielä on paljon keskeneräistä! Laatta on mielestäni kaunis ja viimeistellyn näköinen, harmi kun sen laittaminen on niin työlästä. Täällä kyllä osataan mennä projekti ja asia kerrallaan :) Monesti huomaa, että ajatus vähän muuttuu myös ajan kuluessa, siksi ei kannnata näissä hommissa liikaa kiirehtiä.

   Poista
 6. Moi!
  Kivituhka on kyllä ihan kaunista, mutta huonona puolena se kantautuu sisälle. Meillä on tällä hetkellä pihassa tumman harmaata mursketta, jossa on myös hienojakoisempaa ainesta mukana. On mielestäni kaunista eikä kantaudu sisälle, miinuksena sanottakoon, että korkkareilla kipsuttelu on hankalahkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla SanMa, että murske ei kantaudu sisään. Asfaltti tai laatta on toki korkkariystävällisempää, mutta harvointa sitä omalla pihalla montaa askelta koroilla koputtelee. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 7. Jos päällystettä tarvii paljon niin asfaltti. Meillä laatoitettava alue olisi ollut todella iso. Kannatan asfalttia ja asfaltin reunoille kiveä/laattaa jotta tuloksesta tulee viimeistelty. Mietitytti myös lähtisikö nurmi leviämään ja kasvamaan laattojen raoista vai onko siihen joku laittotapa millä sen voi estää.

  VastaaPoista
 8. Meillä autopaikat tallin edessä on asfaltilla. Tallirakennuksen ja talon välikkö oli ostaessamme taloa hiekalla, ja siihen sekä tallirakennuksen takaosassa olevalle varaston edustalle naputtelimme reilut 80neliötä laattaa. Mielestäni tuo asfaltti on autopaikoilla parempi, laatta sitten muualla. Me laitoimme laatoituksen päähän reunakivet, jotka tekevät todella selkeän ja siistin näkymän ja rajan. Laatoituksen jatkona sitten on nurmikkoa ja sora-aluetta, nurmikko ei ole lähtenyt kasvamaan laattojen väliin.

  VastaaPoista
 9. Sattumalta löysin tämän sinun ihanan blogin. Paljon löytyy samaa tyyliä mitä minulla on ja mukavaa kun blogin kirjoittajakin asustaa aika samalla suunnalla =)

  Muutama vuosi sitten mietimme tätä samaa asiaa. Päädyimme kuitenkin asfalttiin ja reunoille laitoimme noppakivet ja saman tyylisistä kivistä rakensimme kukkapenkin ja autotallin luiskan sivut ovat myös tehty kivestä. Näin syntyi yhtenäinen ilme. Asfaltti on helppo pitää puhtaana, pestä esim. painepesurilla. Naapurilla on kivet ja harmillisesti esim. autosta valuvat likatahrat ovat ikävästi imeytyneet kiveen ja eivät lähde pois. Ilmeisesti on olemassa jotain aineita,joilla voi kiveäkin suojata, mutta.. Ja kiven välit saa säännöllisesti putsata, koska siellä tuppaa jotain kasvamaan,halusi tai ei.
  Huoltovapaus ratkaisi asian ja olen ollut tyytyväinen.

  Kivituhkastakin löytyy paljon kokemusta, se on ihan ok, mutta kivituhka on aika ravintorikasta ja pikkuiset rikkaruohot viihtyvät sen pinnassa, vaikka alle olisi laittettu mitä tahansa. Riittää kun tuulen mukana leijailee jotain. Meillä on laatikkokasvimaa alueella kivituhka ja alue on rajattu nurmikosta noppakivillä. Laitoimme viime kesänä päälle liuskekiveä, koska järki ei enää kestänyt sitä pikkuisten rikkaruohojen nyppimistä kivituhkan pinnasta. Nyt alue on helppo lakaista putaaksi ja ei ole rikkaruohoja liiemmin näkynnyt =)

  -Sarppa-

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...