perjantai 8. marraskuuta 2013

Täydellinen harmaa sävykoodi

Saan lähes viikottain sähköpostiedusteluja olohuoneen vaaleanharmaan seinän sävykoodista. Muistan hyvin rakennusajan loppusuoralta epätoivoisen tunteen, joka tuli  postimerkin kokoisten sävykoodikorttien selailusta. Sävyjä on miljoona ja ne taittuvat erilailla eri valoissa. Rautakaupassa kaunis vaaleanharmaa saattaa osoittautua päivänvalossa ja seinänkokoisenä vaaleansiniseksi. Me otimme näiden sävyvalintojen tueksi sisustussuunnitelijan palveluita ja se kannatti. Tietysti kun puhutaan väreistä, ei makuasioista kannata kiistellä. Omasta mielestäni meille kuitenkin onnistuttiin valitsemaan täydellinen harmaansävy olohuone-keittiön isoon tilaan. Seinän sävykoodi on NCS S 1500-N
Teknoksen värikartta perustuu loogiseen värijärjestelmään, joka on rakennettu sen mukaan, miten silmä näkee värit. Nettisivuilla kerrotaan, että puhtaissa harmaissa sävyissä ei ole havaittavissa mitään värisävyjä. Valko- musta väriakselin sävyissä on tunnuskirjain N, joka merkitsee neutraalia. Sävy 0300-N on puhtaan valkoinen. Seuraavat sävyt ovat 0500-N, 1000-N , 1500-N jne päättyen sävyyn 9000-N, joka on puhdas musta sävy. Ensireaktio kodistamme saattaa olla: "onpas täällä valkoista!". Todellisuudessa talossamme ei ole yhtään valkoista seinää. Ison tilan puhtaan harmaaseen sävyyn olen ollut tyytyväinen. Sen antaa ilmettä ja lämpöä, mutta antaa kuitenkin tilaa sisustuksen ratkaisuille ja monille väriyhdistelmille. 

Päivän harmaasta teemasta huolimatta toivotan värikästä viikonloppua! Minulla on tänään vuoden ensimmäiset pikkujoulut. Tip tap vaan ja mukavaa perjantaita!

18 kommenttia:

 1. Tuo sävy on kyllä kaunis; ihana harmaa, mutta kuitenkin valoisa kuin valkoinen♡ Tonttumaisia pikkujouluja ja muutenkin iloista viikonloppua:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi! Ihanaa viikonlopun jatkoa sinnekin! Pian jo nähdään :)

   Poista
 2. Tunnustan, olen yksi noista kyselijöistä. Harmaan sävyt ovat tooooodella vaikeita. Vaikka olisi mielessä juuri täydellinen sävy, sen tunnistaminen kaupassa tai edes kotona on tosi vaikeaa, kun mallit ovat kokoa tikkuaski. Tämän blogin ansiosta uskallan maalata olohuoneen ison seinän juurikin tuolla kyseisellä sävyllä. (Muuten, olen oppinut myös sen, ettei kannata valita edes "himmeäkiiltoista" harmaata vaan ihan sitä mattaa. Kiiltävä, puolikiiltävä tms näyttää helposti jotenkin märältä betonilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva vaan, kun kysellään :) Toivottavasti olet yhtä tyytyväinen lopputulokseen kuin minäkin!

   Poista
 3. Samaa mieltä tuosta valinnan vaikeudesta. Meillä ensimmäinen mallimaalaus oli sinertävä, mutta toisella tärppäsi. Pojan mielestä seinämme ovat kuitenkin tummanvalkoiset :-)

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinnanvaikeus on hirmuinen. Lisäksi se, mikä on yhden mielestä täydellinen, voi olla toisen mielestä kaukana siitä. Ihanaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 4. Onko maali teillä täyshimmeä?

  VastaaPoista
 5. Täydellisen harmaa sävy löytyy myös meiltä. Taisin sen löytää joskus jostain postauksestasi, ja se on todellakin upea! Aion ottaa sävyn mukaani myös seuraavaan projektiin. :)

  -U

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet tyytyväinen Adalmiinan Helmi!

   Poista
 6. Sävy on kyllä kaunis. Hauska, että teillä ei ole yhtään valkoista seinää, mutta silti tunnelma on raikas. Hyvä neuvo oikean sävyn löytämiseen missä tahansa värissä on se, että kysyy mitä pastoja pohjamaaliin sekoitetaan. Pastat antavat vähän tuntumaa mihin suuntaan mennään. Täyshimmeä maali on tosi arka lapsiperheissä, sitä jos pyyhkii se rupeaa kiiltämään. Ei toimisi meillä, jossa kaksi pikkupoikaa tahmaa koko ajan kaikkialla:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Välillä tuntuu, että tämä maalimaaima on ihan mahdoton ;) Siksi me turvauduimme sisustusalan ammattilaisen silmään valintojen vakuudeksi.

   Poista
 7. Teidän seinällä tuo sävy näyttää kaikissa kuvissa aina yhtä hyvältä. Itse maalamasimme nykyisen asuntomme lähes kaikki seinät Teknoksen sävyllä NCS 1000-N ja ihmettelen edelleen, miksi se ei toiminut meillä ollenkaan. Lopulta maalasimme seinät uudelleen Tikkurilan Paperi-sävyllä valkoisiksi. Silti aina toisinaan harmittaa, kun katselen näitä sinun kuviasi. Teillä väri näyttää ihanan raikkaalta eikä listat pomppaa keltaisina maalin rinnalla. Meidän valitsema sävy oli ehkä sitten hitusen liian vaalea ja kokonaisilme oli jokseenkin tunkkaisen oloinen, kun seinien ja listojen sävyt riitelivät keskenään.

  heini (joka taitaa seuraavassa asunnossa valita suoraan valkoisen seinämaalin..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi juttu, että uusiksi meni. Jos harmaata haluaa, uskallan kyllä suositella tätä 1500N:ää :)

   Poista
 8. Tuo on kyllä kaunis sävy! Pitää pistää korvan taakse, jos joskus saan aikaiseksi jatkaa kodin pintaremppaa. Seinät ainakin olisi kipeästi sen maalin tarpeessa, eikä valkoinen seinissä oikein tunnu omalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vaaleanharmaa on aika turvallinen valinta ja sopii monen kanssa. Hyvä vaihtoehto juuri silloin, kun ei halua ihan perusvalkoista :)

   Poista
 9. Heti ensinäkemältä en tosiaan olisi aikanaan uskonut, ettei teillä valkoisia seiniä ole lainkaan. On siis todella harmoninen kokonaisuus!

  Hei, sut on haastettu paljastamaan kaunein joulukoristeesi http://www.dreamtomorrow-livetoday.blogspot.fi/2013/11/diy-tuunaa-oma-joulupallo.html

  Mukavia pikkujouluja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Jutta! Nappaa haasteen vastaan, mutta säästelen sitä lähemmäksi joulukuuta :)

   Poista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...