lauantai 15. helmikuuta 2014

Making of... Parhaat Kotiblogit-lehti

Alkuun suuret kiitokset eilisen postauksen kommenteista <3

Tällä viikolla päivänvalon näki uusi sisustuslehti Parhaat Kotiblogit. Lehti yhdistää blogimaailmaa ja perinteistä sisustuslehteä. Ero syntyy oikeastaan siinä, että uudessa lehdessä bloggaajat toimivat sisällöntuottajina. Kun sain kutsun tehdä lehteen juttu kodistamme, pohdin erityisesti yhtä asiaa: ketkä ostavat lehteä, jossa esitellään jo ilmaiseksi verkossa olevia koteja?


Toisaalta ajatus tuntui kutkuttavalta: saisi leikkiä sisustustoimittajaa ja jutusta tulisi takuuvarmasti omannäköinen. Toisaalta kolikon kääntöpuoli oli selvä; ammattilaisen ja amatöörin ero, enkä missään vaiheessa kuvitellutkaan pystyväni tuottamaan ammattilaistasoista jälkeä. Selattuani lehteä koin, että tietty rosoisuus on myös lehden vahvuus. Juttujen deadline oli tammikuun puolivälissä ja voitte vain kuvitella, miten ulkona oli keskipäivän aikaakin pimeää. Hermoilin kuvien ottoa ja lopputuloksessa näen paljon parannettavaa. Toisaalta lehden teon jälkeen lainassa ollut Canon EOS 70D-kamera on avannut valokuvauksen saloja uudella tavalla ja harmittaa, että minulla ei ollut tätä tietotaitoa käytössäni lehtijuttua kuvatessa. 


Lehden pääkirjoituksessa vastataan pohdintaani: lehti on suunnattu erityisesti heille, jotka eivät ehdi, jaksa tai osaa olla virtuaalisessa blogimaailmassa. Hmm.. mielenkiintoinen näkökulma. Olisikin kiva tietää, onko joku löytänyt blogini lehtijutun vuoksi? 


Juttua varten sain kumppaniksi jyväskyläläisen Sisustus Ilon, josta sain kuvauslainaan tuotteita. Oli myös mukavaa, että Viherlandia antoi kuvauksiin pinkkejä värililjoja sekä valkoisia ruusuja. Kiitokset kumppaneille! Parhaat Kotiblogit-lehti ilmestyy tänä vuonna vielä kaksi kertaa ja uusia bloggareita etsitään mukaan. Sisustuksen lisäksi teemoina ovat puutarha, ruoka, matka ja DIY. 


Vaikka petrattavaa jäikin runsaasti, on mieli iloinen siitä, että uskalsin lähteä mukaan. Kyllä se taitaa niin olla, että keskimäärin elämässä katuu enemmän niitä asioita, joita ei ole tehnyt kuin joita on tehnyt ;) Ja onnekseni näyttää vahvasti siltä, että saan nauttia tänä keväänä kodissamme myös sisustuslehtiammattilaisten työskentelystä. Silloin sitten näkee, miten tämä juttu olisi pitänyt tehdä

Olisi kiva kuulla, mitä pidit lehdestä? Rentoa lauantai-iltaa! 

31 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Teillä on kyllä niin tyylikästä ja avaraa, ja mitä lehtijuttuun tulee, niin pidin siitä kovasti.

  Pääosin saamani palaute on ollut positiivista, mutta kaikkiahan ei voi miellyttää. Yhteistyökumppaneiden käyttö sisustuskuvauksissa on ihan tavallista, silti se + huono kuvanlaatu ovat olleet ainoat asiat, mikä on närästänyt osaa lukijoista. Vaikkei omaa suoritusta tartte suoranaisesti hävetä, niin valokuvauskurssi, jalusta ja uus objektiivi ovat ainakin mulla toivelistan kärjessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sally! Tykkäsin kovasti tekemästäsi jutusta, mutta kai sitä itse on itsentä pahin kriitikko. Mutta toisaalta, eikös se ole ihan hyvä piirre, että haluaa kehittyä siinä mitä tekee? :)

   Poista
 2. Ostin tänään tuon lehden, mutta en ole vielä kerennyt siihen tutustumaan!

  VastaaPoista
 3. Ei hätää Kerttu, jutusta tuli oikein hyvä : ) Tuon pimeyden tuottaman hankaluuden ymmärrän kyllä oikein hyvin, sillä silloin tammikuussa olikin hurjan hämärää. Homma on kaiken kaikkiaan iso kun pitää tehdä kaikki itse. Mutta toisaalta sitten voi olla rinta rottingilla kun työ on suoritettu hienosti : ) Löysin muuten itse Mustikkamäelle lehden kautta, eli sekin on mahdollista. Tykkäsin kyllä muutenkin lehdestä ja varsinkin kun siinä oli esitelty monesta eri aiheesta kirjoittavia blogeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Päivi! Ja eihän sitä passaa ekalla kerralla tehdä täydellistä suoritusta, muuten ei jäisi enää kehittymisen varaa ;)

   Poista
 4. En ole lehteä lukenut, enkä totta puhuen edes tiennyt sen olemassaolosta ennen tätä. Halusin kuitenkin tulla taputtamaan sua olkapäälle, Kerttu. Hienoa että lähdit mukaan! Uusia juttuja pitää aina tehdä ja kyllä tekemättömiä juttuja katuu keskimäärin enemmän kuin tehtyjä, kuten itsekin sanoit. :)

  VastaaPoista
 5. "Juttua varten sain kumppaniksi jyväskyläläisen Sisustus Ilon, josta sain kuvauslainaan tuotteita. Oli myös mukavaa, että Viherlandia antoi kuvauksiin pinkkejä värililjoja sekä valkoisia ruusuja."

  Luettuani nuo kaksi virkettä minua jäi mietityttämään lehtijutun idea. Oliko ideana siis esitellä omaa kotia, tai siis oman kodin sisustusta? Ja tätä varten sponsorilta sai tuotteita? Ainakin minun logiikkani mukaan kyseessä ei ole enää oman sisutuksen esittely, vaan mainostaminen. En toki tiedä kuinka paljon sponssituotteita oli mukana jutussa ja kuinka isossa osassa ne olivat sisustuksessa, mutta itselleni tuli vähän hölmistynyt olo. Tehdään lehti, jossa esitellään koteja, joita esitellään ilmaiseksi blogeissakin ja sitten sisustukseen laitetaan sponsoreiden tuotteita, jotka eivät kuulu bloggaajan kodin normaaliin sisustukseen. Eli periaatteessa lehden ostaja maksaa noista mainoksista, koska blogillinen kuvia on ilman sponssituotteita nähtävillä ilmaiseksi netissä.

  En tunne sisustuslehtimaailmaa, joten en tiennyt että yhteistyökumppaneiden käyttö on yleistä sisustuskuvauksissa (kuten Sally kertoi). Ymmärrän kyllä, että anonyymeissä sisustusesittelyissä kuviin voidaan lisätä sponsoreiden tuotteita. Mutta näin maallikkona ajattelen, että jos lehteä mainostetaan bloggaaja X:n ja Y:n kotiesittelyillä, niin ihmiset ajattelevat että lehdessä esitellään tosiaan näiden bloggaajien kotien sisustusta. Tuntuu vähän siltä, että tässä nyt jymäytetään tietämättömiä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös lehden ostaja aina maksa myös mainoksista?

   Poista
  2. Kiitokset kommentistasi, hyviä kysymyksiä. Kannattaa tosiaan tutustua lehteen, niin näkee omin silmin miten kaupallisuus on mukana. Jo ohjeistuksessa bloggaajille annettiin mahdollisuus kertoa yhteistyökumppaneista ja vinkata mieleisiä kauppoja. Tästä tulee win-win-win-win-tilanne, josta hyötyy sekä bloggaaja, yhteistyökumppanit, lehti sekä myös lukijat, sillä heille avautuu mahdollisuus ostaa jokin silmää miellyttävä tuote. Monesti lukijat kysyvät eri sisustustavaroiden ostopaikkaa, mutta monta vuotta vanhojen tavaroiden osalta hankinnat ovat mahdottomia. Jutussani mainitaan yhteistyökumppanitavarat eli lainatavarat hinnoin ja ostopaikoin, mutta myös muiden sisustustuotteiden osalta kuvateksteissä käy ilmi brändit. Lähinnä ne ovat pientä stailausapua, kuten tyynyjä tai astioita. Kaikki kalusteet ovat omiani. Kyse on siis pienimuotoisesta stailauksesta, jota tehdään varmasti lähes kaikissa sisustusjutuissa. Blogissani tuon aina selkeästi esille yhteistyökumppanuudet ja sen, jos olen saanut jonkin tuotteen ilmaiseksi. Esimerkiksi kukkien saaminen sisustuskuvauksiin on hyvin yleistä. Meillä on myös paljon Sisustus Ilosta ostettua tavaraa, joten se on hyvin luonnollinen kumppani blogilleni. Niin kuin sanoit, tässä jutussa esiteltiin kyllä ihan aidosti meidän kotimme sisustusta. Vakkarilukijat näkevät, että lehden kuvat eivät poikkea tyylistäni :)

   Poista
  3. Kiitos selvennyksestä :) Olisi varmaan pitänyt mainita, että mielikuvani lehdestä perustui vain tähän blogitekstiisi. En ole siis tutustunut lehteen enkä pysty siitä mitään kokonaisarviota tekemään. Minulle tuli vain tästä blogitekstistä mielikuva, että blogia mainostetaan tiettyjen bloggaajien sisustusesittelyillä ja todellisuudessa kyse on lähinnä sponssitavaroiden esittelyä blogikodissa. Mutta jos lehdessä tuodaan selkeästi esille mikä on omaa ja mikä lainattua, niin asiassa ei pitäisi olla mitään ongelmaa :) Sitä en epäillyt, että bloggaajien kodeista olisi tehty yhteistyökumppaneiden tuotteilla ihan vieraita. Varmaan blogien lukijoilta olisi tullut nopeasti palautetta, jos bloggaajien kodit olisivat näyttäneet aivan oudoilta.

   Mutta täytyy myöntää, että en edelleenkään oikein tiedä kuinka ammattimainen tai amatöörimäinen lehti on ja millaiseksi se on tarkoitettu. Luin nimittäin Sallyn blogista kommentin, jossa ilmeisesti eräs lehteen jutun tehnyt bloggaaja kertoo ottaneensa vain muutaman "räpsyn" ja loput olivat vanhoja kuvia.

   Poista
  4. Myös vanhojen kuvien käyttö oli sallittua. Minunkin jutussa olisi yksi vanha kuva (työhuoneesta), koska kuvaamissani työhuonekuvissa ei valoisuus enää riitttänyt (kuvaunpäivän viimeiset kuvat). Itse ainakin tein parhaani ja jos joskus juttuni tulisi uudelleen lehteen, olen varmasti nyt viisaampi. Konsepti varmasti kehittyy uusien numeroiden myötä, mutta oikein kiva oli tänä ekakin painos :)

   Poista
 6. Maksaa toki. Mutta tämän lehden ostaessaan lukija maksaa periaatteessa vain yhteistyökumppaneiden näkyvyydestä, sillä muu sisältö on entuudestaan tuttua, vaikka juuri kyseisiä kuvia ei blogista löytyisikään.

  VastaaPoista
 7. Hei, mistä olet hommannut tuon keittiön mustavalkoisen maton? :)

  VastaaPoista
 8. Tutustuin työn puolesta kyseiseen lehteen jo etukäteen ja pidin ideaa ihan hyvänä. Moni ei jaksa, ehdi tai osaa verkossa roikkua, lehti on helppo ottaa vaikka reissuun mukaan. Mutta nyt kun näin ekan lehden, niin kyllä tuo konsepti vaatisi vähän viilausta. Kuvien laadussa parantamisen varaa yleisesti ja sisältö/taitto oli jokseenkin sekava. Täytyu vielä paremmalla ajalla oikein kunnolla tutustua. Bongasin kuitenkin heti kotisi ja muutaman muunkin tutun blogin. Mielenkiinnolla jään odottamaan, että miten sisältö kehittyy ja lehti menestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti lehti kehittyy ajanmittaan, uusi konsepti vaatii aina hiontaa. Ja myös me bloggaajat kehitymme :)

   Poista
  2. Näin uskon minäkin. Potentiaalia tuossa lehdessä kuitenkin on. Tykkään tosi paljon ajatuksesta, että tuodaan lehtimarkkinoillekin "oikeita koteja" enemmän. :)

   Poista
 9. Täytyykin hankkia lehti kotiin, kauppareissulla selasin pikaisesti läpi ja bongasin tuttuja koteja.
  Arvostan tuollaista rohkeaa haasteiden vastaanottamista. Hieno juttu Kerttu. :)

  VastaaPoista
 10. Hienoa Kerttu.. susta on tulossa mun pieni idoli näiden sisustusjuttujen kans ;) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 11. Mä en ole vielä lehteen törmännyt. Täytyykin tänään kaupassa käydessä käydä katselemassa josko löytyisi! :) Ihanan näköisiä kuvia... turhaan olet liian ankara itsellesi. Eikö se saa näkyäkin, että onko kuvaaja amatööri vai ammattilainen, mua ei ainakaan haittaa yhtään! :) Ps. Tuo toka kuva on tosi kaunis!!!

  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tässä haetaankin erilaista kulmaa kuin perinteisissä sisuslehdissä. Jos saat oman numeron käsiisi, kerro mitä tykkäät :)

   Poista
 12. Mä en kestä kun jengi miettii että maksanko nyt turhasta kun netistä saman kodin saa nähdä ilmaiseksi!? Jos bloggaaja on tuottanut lukijalle monta vuotta sisältöä maksutta, niin jo ihan kannatuksen vuoksi voisi ostaa lehden jota suodikkibloggaaja on ollut tekemässä! Tosin, harmillista vaan, luulenpa että tästäkään lehtijutusta ei ole tullut palkkaa bloggaajalle, joka on koko jutun tehnyt... Tai ainakaan kovin kummoista palkkaa? Rahat käärii lehti ja kukkakimpun bloggaajalle antanut yritys on kaikkein pienin hyväksikäyttäjä!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet jäljillä :) Mutta pointti tietysti on se, että jos / kun mainostetaan, sen pitää olla näkyvää. Ei tällä bloggaamisella rikastu ja jos alkaisi tuntipalkkaa laskemaan, niin en tiedä itkisikö vai nauraisiko :D Lähtökohta on kuitenkin rakas harrastus, jonka toivoo tuottavan iloa ja inspiraatiota lukijoille :)

   Poista
  2. "Jos bloggaaja on tuottanut lukijalle monta vuotta sisältöä maksutta, niin jo ihan kannatuksen vuoksi voisi ostaa lehden jota suodikkibloggaaja on ollut tekemässä!"

   Valitettavasti bloggaaja ei taida kovin paljon hyötyä siitä, että blogin lukija ostaa lehden. Toisesta blogista luin etteivät bloggaajat saaneet tekemästään jutusta minkäänlaista palkkiota. Eli käytännössä lehden ostamisesta hyötyy lähinnä kustantaja ja bloggaajien kanssa yhteistyötä tehneet firmat. Sitäkään hyötyä ei taida olla, että bloggaajat saisivat lehden myötä lisää lukijoita blogeihinsa. Jos lehden kohderyhmä on nimenomaan ihmiset, jotka eivät jaksa tai osaa lukea blogeja netissä, niin ei heistä varmaankaan saa uusia blogien lukijoita. Tai jos saa, niin lehti ei ole varmaankaan kovin pitkäikäinen, ellei sitten joka lehteen oteta aina uudet bloggaajat.

   Poista
 13. Olen vuosien aikana lukenut paljon kotimaisia sisustuslehtiä, tilannut välillä sitä, välillä tätä, välillä useampaa yhtä aikaa. Sisustusblogeja olen seurannut nyt reilun vuoden ajan. Tästä uudesta Kotiblogit-lehdestä tuli mieleen eniten Unelmien Talo & Koti -lehti, jossa on nostettu paljon bloggaajia esille ja jossa myös on ruokaohjeita ja puutarha-asiaa. Myös Koti ja keittiö -lehti on vähän samantapainen.

  Hyvää Kotiblogit-lehdessä on juuri se, että mukana on sisustusblogien lisäksi ruoka-, matka-, puutarha- ja DIY-blogeja, se tuo itselleni uutta asiaa. Mutta onko tässä lehdessä tarpeeksi erilaista jo markkinoilla olevien lehtien rinnalle, se on kysymysmerkki.
  Helena

  VastaaPoista
 14. Luen paljon erilaisia blogeja, enkä useinkaan seuraamalla seuraa niistä montaakaan. Vielä harvemmin kommentoin mitään.
  Nyt silmiini tarttui kuitenkin tuo pohdintasi, että mahtoiko joku löytää Sinun blogisi lehtijutun perusteella?
  Oi kyllä! Minä löysin :) Kiitos tästä!

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...