perjantai 7. maaliskuuta 2014

Wieniläistuoli vitosella

Olen surkea kirpputorilla kävijä, enkä oikein muista myöskään tarkkailla netin sisustusmyyntipalstoja aktiivisella silmällä. Eräällä lounastunnilla näpyttelin laiskasti tori.fi-palstalle ja kerrankin silmäni osuivat johonkin mielenkiintoiseen. Se on vanha, se on patinoitunut ja se todellakin on kulunut! Myynti-ilmoitus kertoi, että tuoli on myyjän lapsuudenkodista ja arviolta 1940-luvulta. 


Kun hintalapussa komeili viisi euroa, otin luurin samantien käteen ja soitin. Jo samana iltana hain tuolin kotiin ja tarkempaan syyniin. Googletin lisätietoa ja tutkin tuolin kuntoa. Ruuvit ja muut ovat täysin alkuperäiset ja luonnollisesti kulumaa on paljon. Istuinosa on heikoimmassa kunnossa, mutta tuolin varsinainen runko taas oikein hyvässä. 


Istuimen sisäosasta löytyy alkuperäinen leima Jacob & Josef Kolh sekä J&J Kohl. Tämä kaksikko on wieniläinen huonekalusuunnittelija ja sisustusarkkitehti. Jos löytämäni tiedot pitävät paikkaansa isä-Jacob perusti poikansa Josefin kanssa huonekaluyrityksen vuonna 1849. Heistä tuli suosittuja ja palkittuja huonekalusuunnittelijoita, joiden työn jälkeä on ihaltu laajasti. 


Aikaa, rosoa ja kuluneisuutta. Vuosien väreilyä ja tarinoita, joita emme tule koskaan kuulemaan. Historiaa ja tätä päivää yhtä aikaa. Jotenkin hauskaa, että tämä 1950-luvulla loisteessa ollut tuoli on ollut välillä unohdettu ja saanut ajan patinaa. Nyt se on meillä, modernia ja selkeää tyyliä rakastavan ihmisen luona.


Kun lähdin, lupasin myyjälle, että vien tuolin hyvään kotiin. En vielä edes tiedä, missä sen paikka tarkalleen  on. Ihan ensimmäisenä se pääsee kalustehoitolaan, jossa historiaa tuntevat ja arvostavat restauroijat saavat antaa sille arvoisensa kohtelun. Se puhdistetaan,  maalataan ja istuinosa  uusitaan. Siitä tulee hieno. 


Sokea kana on löytänyt jyvän. Oletko kanssani samaa mieltä?

46 kommenttia:

 1. Hyvä löytö! Me maksettiin aikanaan samanlaisista tuoleista kymppi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei paha hinta sekään! Vintage-liikkeet myyvät näitä tuoleja 150-200 eurolla ;)

   Poista
 2. Mahtava löytö ja vielä pienellä rahalla!! :) sain itse kaksi valkoista wieniläistuolia mummolasta, olen niin onnesta soikeana!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Niin on! Hauskaa nähdä, millainen siitä tulee kunnostuksen jälkeen.

   Poista
 4. Hih, onpa se söpö :)) Mahtava löytö :)

  Jään odottamaan lisäkuvia hoitolassa käynnin jälkeen :D

  Terv. Suvi

  VastaaPoista
 5. Samaa mieltä kuin muutkin, hieno ja mahtava löytö!

  Heli

  VastaaPoista
 6. maalaamalla, ja uusimalla istuinosa, pilaatte tuolin arvon. vaikka saittekin halvalla, niin maalaamalla ja käyttämällä uusia osia, teette tuolista "ikean".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnostuksen tekee vintage-kalusteisiin erikoistunut asiantuntija, joten uskon että historiaa kunnioitetaan :)

   Poista
 7. Mahtava löytö! Sehän on nyt jo hieno, mutta täytyy varmaan uusia, jos istuinosa on jo heikossa kunnossa. Onko se muuten riittävän jykevän oloinen istumiseen? Törmäsin tuollaisiin tuoleihin joskus kirpparilla, mutta olivat melkoisia vempuloita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoli on tukeva, runko on niin hyvässä kunnossa. Istuinosa on se kärsinein ja uskoisimpa, että se vaihdetaan uuteen. Tai katsotaan, mitä asiantuntija sanoo ja tekee :)

   Poista
 8. Vanhat esineet tuovat ihanaa kerroksellisuutta sisustukseen, kiva löytö! Itse pidän vanhoista tavaroista ja etenkin siitä, että kuluneisuus saa näkyä. Mitä jos tuolista uusittaisiin vain istuinosa? Silloin se toisi mukavaa kontrasti uusien tavaroiden joukkoon.

  VastaaPoista
 9. Mikä onni, siitä tulee kunnostuksen jälkeen varmasti kaunis :) Mistä kaikesta ne ihmiset vitosella luopuu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis saa kertoa mistä näitä ihmisiä tavoittaa :D

   Poista
 10. Ihana löytö! Itse löysin vähän aikaa sitten saman mallisen tuolin kirpputorilta, ilman leimoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tuntuu nyt olevan paljon liikkeellä :) Vanha on noussut arvoonsa!

   Poista
 11. Minäkin uusisin siitä vain välttämättömän ja antaisin ajan patinan näkyä, mutta tämä on toki makuasia :) Eiköhän kaunokaiselle paikka löydy joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnostuksen / huollon tekee vintage-kalusteisiin erikoistunut asiantuntija, joten luotan hänen näkemykseensä. Alkuperää ja historiaa kunnioitetaan varmasti!

   Poista
 12. Kaunis tuoli, hyvä löytö! Itse myös sitä mieltä, että moderniin kuuluu mausteena myös jotakin vanhaa. :) Itsellä isovanhempien perua muutamakin huonekalu, mutta olen muokannut ne omaan sisustukseen sopiviksi. Onneksi vanhat laatuhuonekalut voivat elää kautta sukupolvien, mukautumalla kuhunkin aikaan erikseen. Siinä on niiden taika. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Vanhoissa huonekaluissa on kyllä sitä jotain ja taika tulee modernin ja vanhan yhdistämisestä. Taitolaji, jossa itselläni on vielä paljon opittavaa :)

   Poista
 13. Joskus tekee löytöjä.hienoa,että omistaja raski luopua siitä,eikä millään ylihinnoittelulla!minkä värinen tästä tulee vai säilyykö sama väri? Viime kesänä hioin ja maalasin vanhat antiikkituolit.nyt harmittaa etten tehnyt niistä valkoisia,olisi paremmat sisustukseen väriltään.ne ovat nimittäin ruskeat.joten mieti väriä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omistaja oli varmaan iloinen, kun näki tuolin pääsevän hyvään kotiin. En vielä tiedä tarkkaan kunnostuksesta / maalauksesta, täytyy keskustella ensin asiantuntijan kanssa. Mustana se voisi sopia parhaiten kotiimme.

   Poista
 14. Tuo uuden ja vanhan yhdistely kolahtaa lujaan, persoonallista. Tykkään! :)

  VastaaPoista
 15. Ihana tuoli. Rakastan kotien kerroksellisuutta. En oikein edes tykkää sanasta sisustus, se tuntuu jonkin näyttämön rakentamiselta, teennäiseltä ja liian helpolta. Vaikemapaa on tehdä juuri tuollaisia löytöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti ajateltu. Pidän ajatuksesta, että kodin sisustuksella voi kertoa tarinoita. Pikkuhiljaa... kuluvat vuodet auttavat tässä :)

   Poista
 16. Wau! Upea löytö!!!
  Kaunis yksilö.

  VastaaPoista
 17. hieno tuoli, onnittelut löydöstä.

  VastaaPoista
 18. Vau mikä löytö, tykkää siitä juuri tuollaisena kuluneena. Noita tuoleja aina ihaillut, mutta miettinyt, onko siinä hyvä istua, painaako selkänoja? Vaikka tuo tuoli on kyllä niin kaunis, että ehkä voi unohtaa onko siinä hyvä istua ;)

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...