maanantai 21. huhtikuuta 2014

Wieniläistuolini ennen ja jälkeen


Muistatte ehkä, kun löysin tori.fi-palstalta aidon wieniläistuolin viidellä eurolla?


Tuoli on vanha, entisöijän mielestä paperileimasta ja rottinkiosista voisi päätellä alkuperän jopa 1900-luvun alkuun. Ihan alkuperäisessä kunnossa se ei kuitenkaan ollut, vaan esimerkiksi yksi jalka oli ilmeisesti korjattu ja sen jälkeen kiinnitetty tuoliin väärinpäin. 


Istuinosa oli heikossa kunnossa ja tuolin rakenteessakin oli korjattavaa. Jotenkin tuolivanhus hellyytti mieleni ja halusin kunnostaa sen. Ensiajatukseni oli, että se maalataan mustaksi, mutta keskusteltuani entisöijän kanssa ymmärsin nopeasti, että se olisi ollut vääryys tuolia ja sen historiaa kohtaan. Jyväskylässä toimii Kalustehoitola, jossa perinteitä kunnioittaen entisöidään antiikkihuonekaluja, mutta tarvittaessa huolletaan ja päivitetään nykyaikaisempiakin huonekaluja. Ammattitaitoon kuuluu myös huonekalujen valmistus alusta loppuun. 


Mitä tuolille kalustehoitolassa tehtiin? Vanha pinta poistettiin, runko hiottiin ja tehtiin tarvittavat korjaukset. Esimerkiksi selkänojassa oli pieni halkeama, johon olisi takuuvarmasti villapaita jäänyt kiinni. Kunnostustyötä tehnyt Aleksander Kallio kertoi, että viat ovat käsitelty niin, että ne ovat paikallaan, mutta eivät enää häiritse käyttöä. Tämä on juuri sitä alkuperäisyyden kunnioittamista, mutta myös henkeäsalpaavaa käsityötaidon osaamista. 


Väärinpäin ollut jalka käänneettiin takasin alkuperäiseen asentoon. Istuinrenkaan kanssa kunnostuksessa oli haasteita. Alkuperäinen istuinosa oli jo todella heikossa kunnossa. Kallio kertoi, että rengas on taivutettu vanhan Thonetien käyttämän menetelmän mukaan höyryllä ja puun kuivaessa vuosien saatossa muoto on muuttunut. Vanha istuinosa oli kosteuden tuhoama ja sitä ei voinut enää korjata. Näppäränä miehenä Aleksander Kallio teki vanhaa vastaavan istuinosan tuolille. 


Jokainen kunnostusvaihe kunniotti tuolin alkuperää ja sen aikakautta. Istuinosan rungossa oleva paperileima ja kaiverrus on säilytetty muistuttamaan historiasta. 


Tuoli on käsitelty petsaamalla ja uuden petsin pintaa on hieman kulutettu vastaamaan paremmin tuolin ikää. Tässä vaiheessa tein välitsekkauksen kunnostusprojektiin Aleksander Kallion pyynnöstä. Kävin Kalustehoitolassa katsomassa tuolia vain todetakseni, että minun osaamisellani ja kokemuksellani ei aleta huippuammattilaista neuvomaan ;) Sanoin, että tee kuten parhaaksi näet, luotan näkemyksiisi ja osaamiseesi täysin. 


Muuramen työpöytämme koostuu pitkästä L-tasosta ja kolmonen-laatikostosta. Siirsin tason paikkaa laatikoston päällä, jolloin sain kaksi istumapaikkaa pöydän ääreen. Eames-tuoli vaahterajalkoineen ja kunnostettu wieniläistuolini muodostavat toimivan kaksikon, luonnossa puunsävyjen väriero on vieläkin pienempi. Eikä niiden tarvitse ollakaan kuin samasta puusta veistettyjä, mustavalkoisen minimalistinen huone kestää kyllä paria eri sävyä hyvinkin. 


Tuolin kunnostus tehtiin pieteetillä. Jos olisin halunnut, että tuoli näyttäisi kunnostuksen jälkeen täysin uudelta, minun olisi kannattanut vain mennä kauppaan ja ostaa uusi tuoli. Entisöijä ei halua tehdä vanhasta uutta, vaan kunnioittaa historiaa ja esineen tarinaa. Tai pikemminkin asian voi tiivistää Aleksander Kallion sanoin: "Kyse ei ole vanhan kunnioittamisesta, kyse on rakkaudesta."


Sain lähtiessäni mukaani perinteisen vieraskirjan, jonka sivuilla Kalustehoitolan lukuisat asiakkaat ovat kertoneet huonekalujensa tarinan. Ja pakko sanoa, sen sivut saivat silmäni kostumaan useampaan kertaan: "Olin varma, että taikuutta ei ole olemassa. Sata vuotta vanhan perintökaapin kunnostuksen nähdessäni minun oli pakko muuttaa mielipiteeni. Aleksander on taikuri. Epäilemättä vanhojen tavaroiden kunnostus vaatii enemmän kuin taikasauvan heilautuksen ja sanat "simsalabim", mutta lopputulos on taikuuden veroinen."


Vieraskirjan sivuilla kiteytyy se, mitä ei kaupasta saa. Unelmat, tarinat ja historia ovat pelastamisen, kunnostamisen ja pysähdyksen arvoisia. Kiitos Aleksander Kalliolle ja hänen taitaville kollegoilleen ystävällisestä palvelusta ja ammattitaidosta. 

Tunnen hassua ylpeyttä siitä, että minun tuolini tarina pääsee osaksi vieraskirjaa.

26 kommenttia:

 1. Vau, on kyllä taidolla kunnostettu. Hieno tuli. Blogissani olisi sinulle haaste: http://kotiaurorassa.blogspot.fi/2014/04/kotimme-laiminlyoty-tila.html

  VastaaPoista
 2. Se on kyllä todella upea juuri tuollaisenaan. Toivottavasti meidänkin löytötuoleista on mahdollista saada yhtä hienot! Pitäisi vielä löytää täältä Turun seudulta joku hyvä tyyppi, joka kohtelisi tuoleja niiden ansaitsemalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlettele kalustehoitolat, luulisi Turustakin sellainen löytyvän :) Hienon löydön tekin olette ilmeisesti tehneet!

   Poista
 3. Upea tuoli ja taidolla kunnostettu! Aivan ihana!

  VastaaPoista
 4. Todella kaunis tuoli -ihanaa kun se on saanut "uudet koreat vaatteet" itselleen.
  Mukavaa 2.pääsiäispäivää.

  terkuin. Sanna

  VastaaPoista
 5. Mikä kaunotar! Oikeat ammatti-ihmiset osaavat, niin se vain on.
  Aurinkoista 2. pääsiäispäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tällaisen käsityöosaamisen äärellä ei voi kun nosta hattua!

   Poista
 6. Todella upeeta työtä ammittilaisilta. Tuoli sopii tuohon ympäristöön kuin nappi silmään. Ihana kokonaisuus!

  VastaaPoista
 7. Moiiii! Indien kemuissa puhuttu turbaaniohjevideo löytyy nyt blogista! Ei muuta kuin opettelemaan! :)
  http://tyyliametsastamassa.refashion.fi/2014/04/21/12521/

  VastaaPoista
 8. Näyttää tosi kauniilta "parilta" klassikko ja wieniläistuoli rinnakkain. Tuo sopivaa vastakohtaisuutta josta ainakin itse tykkään kovasti. Eli ettei kaikki ole niin "sliipattua". Mukavaa tätä viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kanssa tuosta eriparisuudesta! Ja kun jossain vaiheessa tytön huoneesta tehdään eskarilaisen huone, niin Eames-saattaa siirtyä hänelle työtuoliksi. Katsotaan :) Mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 9. Vautsi! <3 Mahtavaa, että tuolivanhus sai kunnostuksen myötä monia ja kauniita lisävuosia taipaleelleen! :)

  VastaaPoista
 10. Onpas söpö pari ;)
  Upeaa työtä hoitolassa on tehty :)
  Tämä olikin ajankohtainen postaus jälleen, juuri eilen poikani huone sai työpöydän ja tuolia pöydän kaveriksi on mietitty pitkään ja hartaasti ;) Helppohoitoisuus on ollut päällimmäisin toive äitillä :D Se myös toteutui :)


  Terv.Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joko olet siis päättänyt, mikä tuoli teille tulee? Eames?

   Poista
 11. Todella kaunista jälkeä! Kiinnostaisi vielä, mitä kunnostus maksoi? Toki ymmärrän että hinta on hyvin tapauskohtainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kysyin hintahaarukkaa kunnostukselle Kalustehoitolassa ja se on tapauskohtaisesti 80-140 euroa.

   Poista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...