sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Erilaiset äidit

Matkoilla olemisen yksi hyvä puoli on se, että kotiin on aina niin ihanaa palata. Matkailu saa arvostamaan omaa kotia entistäkin enemmän; pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle.


Äitienpäivävalmistelut jäivät reissun vuoksi vähän viime tippaan, mutta aamusella neiti ehti piirtää kortit äidille ja mummolle. Sain kortin, jossa oli suuri prinsessalinnan kuva: taisi Disneyland tehdä aikamoisen vaikutuksen. Neljävuotias ei elämänkokemuksellaan ehkä vielä osaa suhteuttaa, millaisesta elämyksestä oli kysymys. Itselleni viimeiset päivät olivat paras äitienpäivälahja. 


Aamulla Facebook- ja Instagram-feedit täyttyivät onnentoivotuksista ja lahjakuvista. Niitä kuvia ja niiden takana olevaa onnea on ilo katsella. Samalla on hyvä muistaa, että äitienpäivä on paljon muutakin kuin punaisia ruusuja ja aamiaisia sänkyyn. Äitiys ei ole itsestäänselvyys, eikä se ole suoritus. Ja maailma osaa olla tässä suhteessa valtavan epäreilu. 


On myös äitejä, jotka saavat keittää aamukahvinsa äitienpäivänäkin ihan itse. Ero tai leskeys on murskannut unelmia, mutta eivät vähentäneet naisen arvoa äitinä. On viikonloppuäitejä, jotka näkevät   lapsiaan harvemmin tai jakavat aikansa uusperhekuvioissa. On väsyneitä äitejä, joita se maailman suurin ihme valvottaa niin, että mikään summa ei tuntuisi liian suurelta, jos sillä saisi viikon ehjät yöunet. On äitejä, jotka valvovat ja odottavat lapsiaan kotiin sydän huolesta sykkyrällä. 


On naisia, jotka ovat identiteetiltään äitejä, mutta syli on vielä tyhjä. On äitejä, jotka ovat menettäneet lapsensa. On äitejä, joiden ovikello tai puhelin ei tänään soi. On koteja, joissa on huoneita lapsille, jotka eivät ole vielä syntyneetkään. On odottavia äitejä, jotka pelkäävät ja toivovat. 


He ovat niitä äitiyden todellisia sankareita! Hyviä tapoja olla äiti on miljoonia ja taas miljoonia. Äitiys on varmasti yksi arvostelluimmista naisen rooleista. Voisimme olla pari astetta armollisempia itsellemme, toisillemme ja muistaa antaa muutaman kannustavan sanan muulloinkin kuin äitienpäivänä. Koska olemme sen arvoisia. Kaikki. 

Onnellista äitienpäivän iltaa!

38 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus, mä täällä vaan itken! ;,-)

  VastaaPoista
 2. Mahtava kirjoitus <3
  t. Merja, äiti x 2

  VastaaPoista
 3. Olipas kiva kirjoitus! Kiva, kun pääsitte turvallisesti takas kotiin :)

  VastaaPoista
 4. Hieno kirjoitus! On jotenkin virkistävää kaiken mukavankin hehkutuksen kohdalla muistaa, että äitiys ja sen herättämät tunnot voi olla hyvinkin erilaisia -ihan kuten me äiditkin olemme erilaisia. Joka äitienpäivä mietin sitäkin, että äiitys tai äitinä olo ei ole itsestäänselvyys. Varmasti tämä johtuu omista kokemuksista. Yhtä kaikki, hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Ajattelen, että tälle toisellekin puolelle on hyvä antaa ajatuksia äitinpäivänä :) Se ei tee kenenkään onnesta vähemmän arvoista <3

   Poista
 5. Ihanasti ja niin viisaasti kirjoitettu <3.

  VastaaPoista
 6. Viisaita sanoja, oikein hyvää äitienpäivän iltaa kaikille äideille!

  VastaaPoista
 7. Olen täysin samaa mieltä kuin yllä oleva kirjoittaja: viisaita sanoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Ehkä pystyin kiteyttämään äitienpäivästä jotain sellaista, jota ei välttämättä kakku- ja lahjahuumassa muisteta...?

   Poista
 8. Hieno ja tärkeä kirjoitus! <3 Äitinä, jonka syli oli pitkään tyhjä, ovat menneet vuodet jättäneet minuun jäljen, jonka ansiosta nykyään onnellisiin äitienpäiviin piirtyy aina pieni varjo. Mutta otan sen vastaan toivoen, että olen sen varjon ja muiston verran viisaampi, syvempi ja ymmärtäväisempi ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina eivät kaikki asiat noudata käsikirjoitusta. Jälkeenpäin voi huomata oppineensa matkalla yhtä sun toista. Onnellista, että olet nyt äiti <3

   Poista
 9. Kaunis kirjoitus ❤️ Ja olen niin samaa mieltä. Omat lapsettomuusvuodet pitävät hyvin mielessä sen, että äitiys on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Ja meitä äitejä on tosiaan niin monenlaisia. Eikä aina edes tarvitse olla äiti ollakseen jollekin lapselle rakas ja tärkeä - myös päiväkodin tai vaikkapa naapurin tädillä voi olla lapselle sellainen merkitys, että se ei koskaan unohdu.

  Aurinkoista viikkoa Kerttu : )

  VastaaPoista
 10. Hienosti kirjoitettu huomioiden kaikkia! Muistan viime vuodelta, että silloinkin kirjoitit aiheesta ja se on jäänyt mieleeni vahvasti. Muistelen sitä useasti vuodessa:) kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan kirjoittaa tästä ikuisesti, näkökulmia kun riittää vaikka elämän loppuun saakka <3 Kiitos itsellesi!

   Poista
 11. ihana ihana ihana kirjotus! :')

  VastaaPoista
 12. Todella ihana kirjoitus, äitiys ei tosiaan ole itsestäänselvyys eikä kaikilla samanlainen, <3

  VastaaPoista
 13. Pysäytit tekstilläsi. Kiitos. Ja totta jokainen sana. <3

  VastaaPoista
 14. Lämmin kiitos, Kerttu, että muistat myös meidät "toisenlaiset" äidit, jotka emme ole perinteisessä mielessä äitejä! Kirjoituksesi kosketti. Iloitsen jokaisen äidin äitienpäiväonnesta, vaikka en samaa voi itse kokea!

  t. Satuliisa

  VastaaPoista
 15. Kaunis, koskettava kirjoitus. Niin totta joka sana.

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...