tiistai 22. heinäkuuta 2014

Asuntomessut 2014: Erikoinen Skammin talo


Olisin voinut kirjoittaa otsikkoon toisenkin adjektiivin, mutta en osannut valita minkä. Skammin talo on sykähdyttävä ja yllättävä, kaikenkaikkiaan aika erikoinen tapaus. Aloitetaan ulkokuoresta.  Julkisivu on tehty mustasta kattotiilestä, jota pehmentää puulaudoitus. 


Pehmeä puu jatkaa voittokulkuaaan myös sisätiloissa, eikä sisustuksesta vastaavasta yrityksestä voi erehtyä. Kohde on vuorattu Marimekolla, mutta silti se ei näytä mainoskatalogilta. Dekon kädenjälki on tunnistettava; yhtä aikaa maanläheinen, rohkea ja moderni. Ja sekin aika erikoinen :)


Talo on kahdessa kerroksessa.  Ikkunasta ulos katsoessaan ymmärtää, miksi olohuone, keittiö ja päämakuuhuone ovat sijoitettu toiseen kerrokseen. Jyväsjärvimaisema on otettu maksimaalisesti käyttöön. Lehdettömänä aikana näkymä on hyvinkin esteetön. 


Puu on pinnalla sen eri muodoissaan. Tätä murrosta on hauskaa seurata; vielä muutama vuosi sitten paljaita puupintoja lähes välteltiin, nyt niitä yhdistellään rohkeasti. Mutta vielä on matkaa  tällä trendillä perinteiseen mäntypaneeliin ;) 


Talon suunnittelusta on vastannut arkkitehtipariskunta Satu Ratinen ja Markku Sonninen. He ovat talolla halunneet nostaa esille yksilöllisyyttä. Erityistä huomiota on kiinnitetty energiatehokkuuteen ja linjakkaaseen arkkitehtuuriin. 155 neliön huoneistoalan lisäksi tilaa on lähes parikymmentä neliötä lämpimällä ullakolla. Oleskelutilaa löytyy runsaasti myös terasseilla. Talo on tehty myyntiin, mutta en löytänyt tietoa siitä, onko kauppoja jo tehty. Talossa on yksi parhaista maisemista, joita Asuntomessut tarjoaa. Moni ehkä ihmettelee, miksi rantapusikkoa ei ole raivattu järvimaiseman tieltä, mutta syyt löytyvät luonnonsuojelusta. Harvinaiset  viiksitimalit ja pikkutikat kun tykkäävät levähtää näissä kauniissa maisemissa. 


Skammin talossa piha ja terassit tarjoavat huoletonta eloa kauniina kesäpäivinä. 


Mielikuvitukseni jo laukkasi, miltä Skammin talo näyttäisi, jos meidän perheemme asuisi siellä. Se on muuten yksi Asuntomessuharrastuksen hauskimmista ajatusleikeistä. "Jos tämä olisi meidän, niin..." :) 

Voisitko sinä kuvitella itsesi Skammin taloon (edes villeimmissä) asumiskuvitelmissasi?

(EDIT 23.7. klo 14.47, suojeltujen lintujen nimet korjattu)

24 kommenttia:

 1. Tykkään! Kiva että rakennetaan erikoisiakin. Onpahan muitakin taloja sitten kuin vain niitä samoja valmispaketteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Ja Asuntomessut ovat juuri oikea paikka rakentaa vähän erikoisempia taloja :)

   Poista
 2. Tykkäsin tästä kohteesta paljon, jopa vähä sanainen mieheni alkoi puhua kun tänne päästiin :D Nuo vähäoksaiset mäntypaneeliseinät näyttää nyt uutena kivalta, mutta mahtaakohan ne olla käsitelty jotenkin kellastumista vastaan... No joka tapauksessa, toimiva yhdistelmä kohteen lattian ja katon kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talossa on paljon katseltavaa, hyvällä tavalla vähän erilainen. Juuri hyvä kohde messuille! En tiedä mitä puuta seinä on, mutta tuskin mäntyä kuitenkaan...?

   Poista
  2. Ainakin tämän mukaan ja jostain muualtakin muistelen samaa lukeneeni :) ovat http://www.asuntomessut.fi/blog/ruutupaperilla/puu-niin

   Poista
 3. En voisi kuvitella asuvani Skammin talossa, ei ole yhtään minun makuuni. Olenkin miettinyt miksi ihmeessä puskat ja puut on jätetty rantaan järvinäköalan eteen, mutta nyt syykin selvisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta se on vain hyvä, että talo jakaa ajatuksia ja herättää tunteita :)

   Poista
  2. Totta :) Jokaisella on niin oma makunsa talon ja sisustuksen suhteen, mutta kiva kun messuilla on erilaisia taloja.

   Poista
 4. Huom. eivät ole mäntypaneelia nuo seinät.

  VastaaPoista
 5. Jopas onkin paljon paljasta puupintaa, tosiaan harvinaista! Kiva kun selvisi tuo pusikon jättäminen sikseen, olen ihmetellyt juurikin tuota asiaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos alueella ei olisi niin paljon harvinaisia lajeja, olisi järvi varmasti raivattu esillä. Mutta nyt näin :)

   Poista
 6. Sen kyllä huomaa että talo on tehty myyntiin koska siinä ei juuri muuta ole kuin ulkokuoret !
  Muutamalla kymmenellä tuhannella kun hankkii kiintokalusteita ja asentaa ne niin tuossahan voisi jo asua.
  Mielenkiintoista nähdä mikä tulee olemaan hintapyyntö. Paneeleilla puukehikon saa nopeasti ja halvalla piiloon ja talo näyttää melkein valmiilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat eivät ehkä kerro ihan koko totuutta :) En usko, että tässä talossa on haettu halvimpia mahdollisia ratkaisuita, sen verran kunnianhimoinen projekti on kyseessä.

   Poista
 7. Itseasiassa linnut ovat viiksitimali ja pikkutikka, jotka suojellusta rantamaisemasta pitävät! ;) Mutta talo on upea, tykkään kovasti! :)

  -piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain alueen luontodokumenteista muo sirppojen nimet kaivelin, mutta voin kyllä hyvinkin olla väärässä. Sinä jos joku tiedät :D Korjaan nuo linnun nimet tekstiin. Talossa on paljon katseltavaa, hieno ja erilainen kokonaisuus!

   Poista
 8. Voisin kuvitella asuvani Skammin talossa. Asun Satu Ratisen/ arkkitehtitoimisto Skammi suunnittelemassa talossa tälläkin hetkellä. Kotimme suunnittelusta ja yhteistyöstä arkkitehdin kanssa (n. viiden vuoden takaa) on pelkästään positiivisia muistoja. Paljon mietimme suunnitteluvaiheessa yhdessä esim. juuri tilojen muunneltavuutta. Arkkitehti haastoi meitä katsomaan asioita myös rakennushetkeä pitemmälle ja visioimaan mahdollisia tulevia asumisen tarpeita. Olemme lopputulokseen edelleen oikein tyytyväisiä :) Skammin messutalo oli ainakin vielä toissapäivänä myynnissä. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin kokemusta tämän arkkitehdin työstä! Tuo visioiminen huomista pidemmälle kuulostaa niin järkevältä talonrakennusprojektissa :)

   Poista
  2. Messuilla on ainakin 10 hienompaa taloa kuin skammin talo. Makuasioita tietty !

   Poista
  3. Makuasioitapa hyvinkin! Kiva vaan, että en erilaisia taloja ja monenlaista nähtävää :)

   Poista
  4. Paljonkohan on mökillä pyyntihintaa ? (sanavalinta ei vahinko koska aika mökkimäinen tunnelma tuossa talossa) rannan pusikkoa yritti joku panna matalaksi mutta viherpiiperöt nosti metelin. Siinä ei kuule lintuharvinaisuuksia ajateltu vaan näköaloja ! En tiedä oliko tämän talon kohdalla ...

   Poista
 9. Ihastuin Skammin talon arkkitehtuuriin, tilan ja materiaalien käyttöön ja erityisesti talon tunnelmaan. Pidinkin messuilla eniten juuri tästä talosta. Asuisin mielelläni tämän arkkitehtipariskunnan suunnittelemassa kodissa.

  VastaaPoista
 10. Aika tuunattua designia skammin talossa. Puuttuu enää vanhoista autonrenkaista konstruoitu installaatio olohuoneesta. Tyyliä markkinoidaan pelkistettynä kun tehdään niukasti, kierrättämällä, dyykkaamalla ja halvalla. Ehkä tämä on jokin nykyajan uusin villitys jota en vaan ymmärrä.

  VastaaPoista
 11. Vessan kalusteet on tehty muutamasta lankusta ! Aika hurjaa ! Oli kuitenkin höylättyä lankkua !

  VastaaPoista

Suurkiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...